clm paginaŞedinţa de ieri a Consiliului Local Municipal s-a desfăşurat fără prea multe contre între Putere şi Opoziţie, toate proiectele aflate pe ordinea de zi fiind aprobate în unanimitate sau cu o largă majoritate. Primarul Gheorghe Falcă nu s-a putut însă abţine să nu lanseze câteva săgeţi otrăvite în direcţia Guvernului sau a instituţiilor coordonate de Guvern. Imediat după începerea şedinţei, Falcă a ţinut, printre altele, să le spună consilierilor că  a primit o solicitare de la Prefectură în care autorităţile locale erau rugate să prezinte investiţiile majore plănuite pentru anul 2013. „Cu regret vă spun că în dreptul Primăriei Arad se află cifra 0, pentru că nu beneficiem de susţinerea Guvernului. Fondul PNDI (n.r. Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii) a devenit acum PNDL, Programul Naţional de Dezvoltare Locală, dar municipiul Arad nu a primit niciun leu. Trebuie să se modifice această cifră la nivel de investiţii”, a spus Falcă.
Pietoni în pericol
La sfârşitul şedinţei, consilierul local Lia Ardelean a cerut să se rezolve problema semaforizării din zona bisericilor din Gai, unde pietonii întâmpină dificultăţi serioase atunci când vor să traverseze strada. „Există o problemă cu semaforizarea în zonă. E foarte greu de traversat pe acolo. Nu pu­tem să nu-i ajutăm pe oameni”, a spus Lia Ardelean. În replică, primarul i-a răspuns că autorităţile locale nu au nicio vină pentru că nu funcţionează semafoarele, Direcţia Regională de Drumuri Timişoara având datorii la firmele care lucrează în zonă. „Firma care realizează lucrarea de acolo nu a dat bani subantreprenorului, care nu a conectat semafoarele, pentru că regionala de la Timişoara nu şi-a plătit partea”, a continuat Falcă.
Falcă găseşte scuze
Răspunzând la o altă întrebare venită tot din partea Liei Ardelean, cu privire canalizare, primarul a atacat din nou Guvernul, care nu sprijină suficient Aradul. „Şi Aradul face parte din România şi ar trebui să beneficieze de susţinere la nivel guvernamental”, a mai spus edilul. În viziunea sa, Primăria nu are nicio responsabilitate nici în cazul arădenilor care locuiesc la Trei Insule şi întâmpină o serie de probleme, după cum a susţinut consilierul local Florin Galiş. „Oamenii de acolo nu au apă curentă şi la un moment dat, accesul se făcea cu greutate din cauză că un ponton s-a scufundat”, povestea Galiş.
O altă problemă, ridicată de viceprimarul Levente Bognar, a rămas fără răspuns din partea primarului. Bognar susţine că pe strada Obedenaru se află o groapă care pune în pericol casele şi domeniul public.
Lupaş răspunde prin intermediul unui comunicat de presă
Trebuie spus că după terminarea şedinţei, Biroul de presă al PSD a emis un comunicat, semnat de consilierul local Marin Lupaş, prin intermediul căruia social-democraţii răspund acuzaţiilor lansate de Falcă. Lupaş susţine că Guvernul Ponta a alocat trei milioane şi jumătate de lei pentru drumul Arad-Seleuş şi că prin acelaşi program sunt finanţate o serie de investiţii precum alimentări cu apă, canalizări sau reabilitări de drumuri comunale care leagă centrele de comune de satele aparţinătoare. „Planul Naţional de Dezvoltare Locală este menit să ajute în acele locuri unde investiţiile strict necesare sunt peste capacitatea de finanţare a  autorităţilor locale. Iată că Guvernul Ponta îşi demonstrează bunele intenţii faţă de Arad fiind alocată suma restantă pentru refa­cerea drumului Arad-Seleuş alături de finanţarea altor lucrări ce vor produce condiţii moderne de viaţă  în zonele rurale mai dezavantajate ale judeţului. Toate aceste lucrări sunt prioritare pentru Guvernul Ponta în anul 2013. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a dat dovadă de  maximă transparenţă afişând pe siteul propriu lista proiectelor finanţate prioritar în 2013, precum şi lista proiectelor care ar putea primi finanţare în 2013 în funcţie de fondurile disponibile. Cred că domnul primar Falcă nu a consultat lista investiţiilor pentru că altfel şi-ar fi dat seama că banii au fost îndreptaţi în special spre consiliile judeţene şi spre localităţile din mediul rural. Niciun municipiu de talia Aradului, oraş al cărui conducători se mândresc cu performanţa sa economică, nu este prezent pe acea listă. Domnul Falcă în continuare cere bani de la Guvern pentru a asfalta străzi, dar este primul care se laudă cu performanţa economică a municipiului Arad”, a declarat Lupaş. Acesta mai spune că din păcate performanţa economică a mediului privat nu este fructificată de actuala administraţie „care ne demonstrează că nu are fonduri pentru a asfalta o stradă sau pentru a realiza o trecere la nivel cu calea ferată”. „Domnul Falcă mai bine s-ar preocupa de găsirea unor soluţii pentru problemele arădenilor decât să-şi petreacă orele făcând strategii politice în beneficiul noului partid al naşului Băsescu”, a încheiat consilierul.

Recomandările redacției