SAMSUNGPrimarul Gheorghe Falcă a lansat un nou atac la adresa prefectului Cosmin Pribac, pe care-l consideră vinovat de faptul că proiectul de hotărâre de guvern cu privire la preluarea clădirii Poliţiei de Frontieră a fost trimis la Bucureşti fără toate semnăturile. Încă de la începutul şedinţei CLM de ieri, Falcă a prezentat consilierilor locali propria variantă cu privire la neînţelegerile pe care le are cu prefectul. „Proiectul votat de dumneavoastră data trecută a fost transformat în proiect de hotărâre de guvern, care a plecat la Bucureşti fără semnătura prefectului. Nu este normal că prefectul nu sprijină un demers al autorităţilor locale”, a spus Falcă.
Falcă uită că Bibarţ nu mai e prefect
În replică, prefectul Cosmin Pribac susţine că primarul dezinformează din nou arădenii, iar reprezentanţii Ministerului de Interne infirmă declaraţiile lui Falcă. „Deşi nu am dorit să mai intru în polemici legate de subiectul transferului proprietăţii clădirii de pe strada Mărăşeşti către municipiu, mă văd nevoit să reacţionez faţă de noile dezinformări ale primarului Falcă pe acest subiect. Am semnat deja un proiect de hotărâre de guvern având acelaşi obiect şi anume trecerea clădirii de pe stra­da Mărăşeşti în patrimoniul local însă ulterior, printr-o adresă oficială a Ministerului Afacerilor  In­terne, ni s-a transmis faptul că Mi­nisterul nu se poate dispensa deo­camdată de acea clădire”, a spus prefectul.
Confundând-l probabil cu Călin Bibarţ, care executa fără prea multe întrebări ordinele venite dinspre Primărie, Falcă a trimis la Prefectură proiectul de hotărâre prin intermediul unui funcţionar, fără a respecta circuitul legal. Mai mult, funcţionarul i-a transmis prefectului că trebuie să semneze repede, pentru că Falcă se grăbeşte să prindă avionul de Bucureşti. „În cursul săptămânii trecute, prin intermediul unui angajat al Primăriei, mi s-a adus un nou proiect de hotărâre de guvern privind trecerea clădirii de pe strada Mărăşeşti în patrimoniul municipiului Arad, întocmit în baza Hotărârii CLM din data de 3 octombrie 2013. Ţin să precizez că mi s-a dat efectiv în mână proiectul, angajatul Primăriei cerându-mi să-l semnez urgent pentru că peste câteva minute urma ca primarul Falcă să plece cu el spre Bucureşti. Ca prefect nu pot semna documente oficiale aşa, pe picior, pentru că ci­neva se grăbeşte la avion”, a continuat prefectul.
„Toate documentele trebuie înregistrate legal”
Acesta susţine că toate documentele care vin în Prefectură trebuie să fie înregistrate legal, iar apoi trebuie analizate de către compartimentele de specialitate. „Numai în urma acestei analize, prefectul poate să-şi pună semnătura pe orice act oficial! Îi solicit primarului Gheorghe Falcă să prezinte dovezi cu privire la transmiterea oficială a documentului către Prefectura Arad.  Deşi nu au fost urmate procedurile oficiale, ţinând cont de importanţa rezolvării problemei unui sediu adecvat pentru Şcoala Generală «Mihai Eminescu», ulterior l-am contactat pe domnul secretar de stat din M.A.I., Constantin Cătălin Chiper, acesta transmiţându-mi că a existat într-adevăr o discuţie de principiu, la Bucureşti, între domnul ministru Radu Stroe şi primarul Gheorghe Falcă, numai că domnul ministru i-a spus că va semna cedarea clădirii de pe strada Mărăşeşti doar la schimb cu o altă clădire predată la cheie pentru mutarea Serviciilor Comunitare de Paşapoarte şi Înmatriculări Auto.  De asemenea, domnul secretar de stat mi-a spus să nu semnez atunci noul proiect de hotărâre de guvern, ci doar după ce va exista un acord oficial din partea ministerului. Ace­eaşi poziţie a avut-o şi directorul de cabinet al domnului ministru Stroe, Maria Cristina Manda, într-o con­vorbire telefonică efectuată în prezenţa reprezentantului Primăriei”, a mai spus Cosmin Pribac.
Asta, în condițiile în care primarul Gheorghe Falcă anunța cu puțin timp în urmă cu surle și trâmbițe că s-a înțeles cu reprezentanții M.A.I. ca municipalitatea să primească clădiriea Poliției de Frontieră fără să dea nimic în schimb.
Prefectul a ţinut să precizeze că nu se împotriveşte transferului clădirii către municipalitate şi îi cere primarului să acţioneze în baza unor acte oficiale. „După cum am precizat şi cu alte ocazii, nu mă împotrivesc transferului clădirii de pe strada Mărăşeşti către Municipalitate, însă clădirea este în proprietatea Ministerului Afacerilor Interne, iar acesta şi-a precizat punctul de vedere în scris, un punct de vedere care nu a fost anulat până acum de niciun alt act oficial. Ar fi mai potrivit ca pe viitor primarul Gheorghe Falcă să acţioneze în baza unor acte oficiale pentru că – iată – domnia sa nu a spus întregul adevăr şi a dezinformat încă o dată opinia publică arădeană în urmărirea scopurilor sale politice”, a încheiat prefectul Cosmin Pribac.

Recomandările redacției