falca.Despre Gheorghe Falcă multă lume care-l cunoaşte afirmă că, cel puţin în politică (poate şi în viaţă), aplică me­todele lui Traian Băsescu. Le copiază, cum ar veni, încercând să se folosească de unele tertipuri pentru a merge tot mai sus, până la mult visata preşedinţie a României. Printre apucăturile copiate de la Traian Băsescu este şi modul par­şivel în care înţelege să se folosească de oameni, ca mai apoi, când nu mai are nevoie, să-i arunce ca pe nişte măsele stricate. S-a întâmplat cu colegi de partid, cu directori ai societăţilor subordonate CLM, cu oameni din presă sau cu oameni de afaceri, fără de care Gheorghe Falcă astăzi n-ar fi ce este, dar pentru care tot astăzi are o ură deosebită. Probabil, conform proverbului „fă-i bine unui om, că nu te iartă toată viaţa“.
Dincolo, însă, de muritorii de rând, această meteahnă a lui Gheorghe Falcă s-a văzut cel mai bine în Partidul Democrat Liberal, unde se bate cu cărămida în piept că e un om de echipă, că vrea să construiască (a şi avut un astfel de slogan în campanie), iar în realitate foloseşte oamenii, care mai apoi sunt daţi deoparte, ca să vină alţii, de care din nou se foloseşte şi care apoi sunt daţi şi ei la o parte. Iar cel mai elocvent exemplu e cel al consilierilor municipali, care ani de zile i-au slujit lui Gheorghe Falcă, i-au trecut toate proiectele, şi cel cu Recons, pe care ulterior l-a modificat, fiindcă presa a aflat de jaful care se pregătea, şi cel pentru fabrica de zahăr, votat tot de consilierii săi, şi pentru care DNA l-a dat pe mâna justiţiei, pentru fapte grave de corupţie, de unde numai naşul ştie cum a scăpat, şi cel pentru arteziana de cinci milioane de euro, şi cel pentru băncile de pe Meţianu şi multe, foarte multe proiecte care au dăunat Aradului, dar pe care consilierii credincioşi le-au votat ca să-i fi bine şefului. Şi i-a fost bine, că doar vedem cu toţii ce vile şi-a tras, cu ce maşini circulă el şi soţia, ce excursii în străinătate îşi face, după ce a venit la Primărie cu datorii la întreţinere, ca să nu zic rupt în spate.
Dacă lui Falcă i-a fost bine, colegilor democraţi din CLM nu prea le-a fost, fiindcă i-a schimbat ca pe ciorapi, de-a lungul celor trei mandate. Aşa se face că din echipa PD care i-a adus primul mandat primarului Falcă, nici măcar un singur consilier nu mai e astăzi în CLM. Niciunul n-a fost atât de bun pentru Falcă încât să-i stea alături până astăzi. Lucru care spune multe despre modul în care Falcă îşi preţuieşte şi tratează colegii şi care arată cum s-a folosit de cei mai mulţi dintre ei, ca apoi să-i dea deoparte.
Moisescu, prima victimă
Puţini îşi mai aduc aminte cum a câştigat Gheorghe Falcă primele alegeri, în 2004, la Primăria Arad. Mai întâi, a fost pus de Gheorghe Seculici candidat. Prima greşeală, pentru care Seculici n-a fost iertat toată viaţa, iar Falcă se răzbună şi astăzi. Mai apoi, a fost ajutat de aproape toată presa din Arad, a doua mare greşeală. Nici pe noi, ziariştii, nu ne iartă nici astăzi şi umblă să ne închidă gura. Apoi, a fost ajutat în turul doi de aproape toate formaţiunile politice, în special de PNL şi candidatul acestora, Gavril Popescu, cel care l-a dus de mânuţă prin pieţe şi a garantat pentru el. A treia mare greşeală. Iar nu în ultimul rând, tot partidul a tras zi şi noapte, în special cei de pe lista de consilieri PD pentru o victorie considerată de multă lume imposibilă.
În urma unui efort uriaş, alegerile au fost câştigate de Falcă, iar PD obţinea nu mai puţin de şapte consilieri municipali, un record pentru acest partid: Ionel Costin, Gheorghe Huţiu, Florin Manta, Ovidiu Marian, Cristian Moisescu, Adrian Niţu şi Mihaela Vasil. Ulterior, Niţu s-a retras şi i-a lăsat locul lui Marius Ozarchievici, iar Mihaela Vasil i-a lăsat locul lui Traian Vlaicu. Numai că, o dată alegerile câştigate, s-a văzut adevărata faţă a lui Gheorghe Falcă. Iar prima victimă care a fost lăsată pe dinafara „echipei“ a fost Cristian Moisescu, cel care toată campania s-a plimbat cu Falcă pe bicicletă, ca viitor viceprimar. Ajuns la ciolan, pe Falcă nu l-a mai interesat de Moisescu şi a negociat cu PNL şi UDMR, care au obţinut funcţiile de viceprimar. A fost doar un prim semnal de alarmă asupra modului în care Falcă îşi respectă cuvântul şi îi tratează pe cei care l-au ajutat, asupra caracterului şi educaţiei acestui om, care te dă la o parte la primul hop.
Echipa câştigătoare… se schimbă
Nu numai Moisescu a avut de a face cu „recunoştinţa“ lui Gheorghe Falcă, ci şi alţi consilieri municipali care l-au ajutat pe Falcă în 2004. Aşa se face că printre consilierii din mandatul 2008 n-au mai ajuns Cristian Moisescu (Falcă l-a executat până la capăt fiindcă l-a ajutat), Gheorghe Huţiu, Ionel Costin şi Mihaela Vasil, adică mai mult de jumătate dintre cei care câştigaseră ale­gerile în 2004 şi de care Falcă nu mai avea nevoie.
În schimb au rămas Florin Manta, Ovidiu Marian, Marius Ozarchievici (care n-a fost de la început în CLM 2004-2008), Traian Vlaicu (nici el n-a fost de la început) şi Adrian Niţu şi au fost aduse forţe proaspete: Bruno Biringer, Ovidiu Bonca, Adriana Chirilov, Mariana Cismaşiu, Teodor Gligor, Dimitrie Maxim, Petru Roşu, Ştefan Tabuia, Lucian Şerb, Geanina Pistru, dar şi marile transferuri de la PNL, oamenii de încredere (cât pot fi de încredere unii care trec de la un partid la altul) Gheorghe Schill şi Ovidiu Moşneag.
Patru ani de zile, consilierii PD-L i-au acceptat toate mofturile lui Gheorghe Falcă, au ieşit la luptă peste tot pentru şeful „echipei“, i-au votat toate proiec­tele şi au respins toate amendamen­tele opoziţiei. Iar la final, s-a întâmplat din nou ca în 2004, adică cei mai mulţi au fost daţi deoparte, iar printre principalele victime s-a aflat Gheorghe Schill, care patru ani s-a bătut ca un leu pentru Falcă, şi în CLM, şi pe străzi, în campanii, şi în războaiele cu adversarii primarului, vezi confruntările cu cei de pe ştrand. Ca la final, Gheorghe Falcă să-l scoată pe tuşă şi să-l lase în plata Domnului, fiindcă răsplata primarului nu există.
Societatea civilă bate recunoştinţa
În 2012, Falcă şi-a găsi o altă echipă de consilieri, cum era de aşteptat. Cei din 2004 şi din 2008 nu mai erau buni. Dintre câştigătorii din 2004 n-a mai rămas nimeni, iar dintre cei din 2008 foarte puţini. Şi doar cei de mare încredere şi supuşenie, fiindcă altfel n-ai cum să rezişti lângă Gheorghe Falcă. Aşa se face că din 14 consilieri PD-L din 2008-2012, în actualul mandat se regăsesc doar cinci: Geanina Pistru şi Ovidiu Moşneag (oamenii ascultători ai lui Falcă), Teodor Gligor, Traian Vlaicu şi Mariana Cismaşiu (slăbiciunea primarului). De restul, n-a mai fost nevoie, au fost aruncaţi ca nişte măsele stricate, după ce patru ani de zile i-au făcut şi ei pe plac şi au votat tot ce li s-a cerut, după ce au bătut străzile din municipiu, pentru a-i face propagandă primarului. Bruno Biringer, Ovidiu Bonca, Adriana Chirilov, Dimitrie Maxim, Petru Roşu, Ştefan Tabuia, Marius Ozarchievici (finul primarului) sau Lucian Şerb au fost nevoiţi să plece, chiar dacă patru ani de zile au muncit pe Micălaca, Vlaicu, Aradul Nou, centru, au participat şi au pus umărul la toate serbările câmpeneşti organizate de PD-L în municipiu, au muncit din greu pentru Falcă şi pentru partid. Asta n-a fost însă suficient, fiindcă Falcă avea alte planuri, iar oamenii vechi din partid au fost daţi la o parte, pentru a face loc „societăţii civile“, care de fapt s-a dovedit a fi formată din apropiaţi şi consilieri ai lui Falcă.
A fost încă o dovadă despre modul în care Falcă înţelege să-şi respecte colegii din CLM care l-au ajutat de-a lungul a patru ani de zile, dar mai ales în campaniile electorale, despre respectul şi recunoştinţa pe care Falcă le are faţă de cei care îl ajută să câştige alegerile.
Urmează echipa PD-L
După ce a schimbat trei echipe în funcţie de interesele de moment la CLM, acum Falcă a trecut la alt nivel şi vrea să facă „echipe“ şi la partid.  Probabil, unii dintre membri PD-L îl cred, mai ales cei de la municipiu, care n-au învăţat nimic din păţaniile colegilor. Unii vor crede promisiunile, alţii nu, cert e că toţi vor ajunge în situaţia consilierilor municipali, atunci când va fi vorba de interese de moment.
Fiindcă Gheorghe Falcă merge alături de echipă până unde-i merge interesul, după care va schimba echipa. Au păţit-o cei din CLM-ul 2004-2008, au păţit-o cei din CLM-ul 2008-2012, o vor păţi şi cei din CLM-ul 2012-2016. Aşa cum o vor păţi şi cei din PD-L cărora asta Falcă le promite că vor fi o echipă, le promite funcţii, le promite posturi călduţe. Astăzi, e nevoie de ei. Dar mâine, vor avea soarta consilierilor municipali. Indiferent că se cheamă Cionca, Pistru (fie Geanina, fie Eusebiu), că se cheamă Ovidiu Moşneag, Lucian Tipei sau Adrian Ţolea, care astăzi se uită ca la soare la primarul Gheorghe Falcă. Dacă mâine nu vor mai fi de folos, vor avea şi ei aceeaşi soartă, fiindcă pentru Falcă contează scopul, nu echipa. Iar scopul se atinge prin orice mijloace.

Recomandările redacției