Falcă: „Parlamentul European nu accepta poziția adoptată de Josep Borell Fontelles în Rusia”

0
427

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, a luat poziție față de atitudinea vicepreședintelui Comisiei Europene, Josep Borrell Fontelles după ce acesta din urmă a decis să facă o vizită personală la Moscova, având o poziție contrară celei europene.

Suntem extrem de preocupați de evoluțiile umilitoare din timpul vizitei VPC/ÎR Josep Borrell Fontelles la Moscova, care au afectat grav reputația Uniunii Europene. Dl Borrell a decis să meargă la Moscova din proprie inițiativă. Această decizie a indicat nerespectarea crimelor comise de regimul Putin împotriva adversarilor politici și nu a fost conformă cu o politică externă bazată pe valori.Acest lucru a fost exacerbat de faptul că, în timpul vizitei sale, domnul Borrell nu a reușit în mod repetat să apere interesele Uniunii Europene.

În loc să condamne cu fermitate arestarea dlui Navalnîi și vizitarea acestuia în închisoare, dl Borrell a afirmat în mod fals că nu există nicio discuție cu privire la sancțiunile UE din cauza încarcerării dlui Navalnîi.Această afirmație a fost incorectă, întrucât mai multe state membre, la cel mai înalt nivel, au solicitat sancțiuni.

Dl Borrell nu a apărat interesele UE atunci când ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a criticat vehement Uniunea Europeană și Statele Unite”, explică europarlamentarul Gheorghe Falcă.

Pe lângă aceste încălcări ale politicii UE față de Rusia, Gheorghe Falcă subliniază și că „dl Borrell nu a menționat războiul în curs al Rusiei din estul Ucrainei și a profitat de ocazie pentru a aproba vaccinul Sputnik V al Rusiei împotriva coronavirusului, chiar dacă acesta nu a fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente”.

În cele din urmă, europarlamentarul Falcă precizează că „în timpul vizitei sale a adus prejudicii grave reputației UE și demnității funcției de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate”.

Europarlamentarii vor solicita printr-o scrisoare, președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să ia măsuri împotriva domnului Borell.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.