Faleza, știri de ultimă oră: săriți fraților, au năvălit oţetarii!

0
623

Într-o duminică dimineața, pe faleză cu bicicleta, pedalez și-mi încarc plămânii cu aer curat și umed. Cu ochii caut minunățiile cu care ne răsfață Dumnezeu, florile, iarba și copacii de toate soiurile. Apoi minunat este că pedalez pe noua pistă pentru biciclete, netedă și asfaltată, o altă minunăție, ce  șerpuiește printre parcuri, făcută de  Primărie din banii noștri. Am trecut  de noul parc al copiilor, privit de sus, de pe dig, cu alei întortocheate printre jocuri, trambuline și tobogane, cu scene unde copii vor organiza karaoke, o feerie aievea.

Pluteam într-o stare de beatitudine și mă îndreptam către baza sportivă Constructorul, când, parcă dracul nu doarme nici duminica, și-mi scoate în cale un  oțetar falnic printre șirurile de trandafiri, apoi altul, dincolo un grup de pui de oțetari ce-și revendicau spațiu vital, sufocând un trandafir roșu. Dintr-o dată mi-am dat seama că oțetarii au năvălit, perfid, printre trandafirii minunați, adevărate  miracole ale falezei. Accelerez și încep să-i număr, imposibil, oțetarii sunt cu zecile. Oțetarii, copacii pustiurilor urbane, îngrozitor, aceștia semnalează că stăpânul locului, acolo unde apar, este leneș, ori prevestesc nenorociri, bunăoară o demolare. Ca în iad, pe dreapta apar coșurile de gunoi negolite de multe, multe zile, bieții oameni au ajuns să-și arunce resturile, ordonat în jurul coșurilor ce-au dat pe dinafară. Luni, mormanele de gunoaie își vor dubla volumul. Răspunde cineva de aceste locuri? Se așteaptă munca voluntară? Acolo s-a ajuns? Ca pe vremea Dictatorului? Se vede că pentru Primărie a fost mai simplu să proiecteze și să construiască, dar n-a reușit să prevadă  un sistem eficace  să întrețină civilizația urbană.

Și acum voi încheia, tot cu speranța că cineva din CLM, o să se recreeze pe Faleză, și văzând nenorocirea, o să apese pe un buton eficient. Simplu, nu?  Printre patrulaterele trandafirilor ce ne însoțesc până la podul Decebal, plantele ornamentale sunt chinuite, nu doar de oțetari, costreiele sufocă trandafirii, lăptucile cu floricele galbene și puf sunt cu nemiluita. Aproape din fiecare trandafir, ce se sufocă, dau loaze sălbatice și lacome să-și asigure urmașii. Scaieți, tufe, depășesc perimetrul atentând la ciorapii de mătase.  Apoi gunoaie în jurul coșurilor, o mizerie cumplită. Vă ofer doar două fotografii, mărturie. Una cu doi oțetari falnici, și alta cu gunoaiele de care aminteam.

Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei susţin că înţelegerile pentru întreţinerea respectivelor spaţii verzi şi pentru strângerea gunoaielor au expirat, dar şi că speră ca noile contracte să fie încheiate cât mai curând.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.