Interviu cu Leontin Aslău, investitor şi preşedinte al Asociaţiei Comercianţilor din Ştrandul „Neptun”

leoO serie de precizări şi informaţii menite să scoată la lumină problemele reale cu care se confruntă comercianţii din incinta Ştrandului „Neptun” din pricina aroganţei cu care sunt trataţi de reprezentanţii administraţiei publice locale sunt oferite de Leontin Aslău, om de afaceri şi preşedinte al Asociaţiei Comercianţilor din ştrand. Replica lui Aslău se adresează primarului Gheorghe Falcă precum şi „agenţilor” şi „locotenenţilor” acestuia din urmă şi este urmarea unor afirmaţii formulate pe acelaşi subiect, în cadrul unei emisiuni televizate, de Ovidiu Moş­neag, consilier local şi apropiat al edilului-şef.
– Cum vă explicaţi că subiectul fierbinte al Ştrandului „Neptun” a revenit în centrul atenției reprezentanţilor Primăriei?
– Nu eu, Leontin Aslău, am deschis subiectul legat de Ştrandul „Neptun”. Dimpotrivă, atunci când Primăria ajunge în impas cu explicaţiile despre starea Ştrandului „Neptun”, Gheorghe Falcă sau „agenţii” lui vin cu explicaţii şi monologuri, ferindu-se întotdeauna de dialogul cu cei implicaţi sau de orice fel de dezbatere în care ar trebui să aibă loc discuţii în grup, sau cel puţin între reprezentanţii celor două părţi implicate, respectiv ai Primăriei şi ai comer­cianţilor din ştrand.
– Care este, în realitate, situaţia juridcă a zonei comerciale din in­cinta ştrandului şi în ce bază muni­cipalitatea taxează intrarea pe do­- meniul public?
– Aş dori să explic că, de fapt, situa­ţia juridică a Ştrandului „Neptun”, după ce în anul 2002, printr-o hotărâre de guvern, terenul a trecut în domeniul public al municipiului Arad, în 2004, prin Hotărârea numărul 272 a Consiliului Local Municipal, Primăria (în speţă CLM) a aprobat vânzarea spaţiilor şi concesionarea terenurilor din zona comercială şi zona de căsuţe. Din acel moment, investitorii care au cumpărat spaţiile sau au concesionat terenurile, conform legii concesiunii şi a drepturilor conferite de contractul-cadru de concesiune, au drepturi depline asupra proprietăţilor şi terenurilor concesionate, în a nu fi tulburaţi în posesie şi a putea culege roadele investiţiilor în mod direct, fără ca cineva să încaseze orice fel de taxe de la clienţii care le vizitează localurile. Trebuie să înţelegem că delimitarea incintei ştrandului, aşa după cum o invocă administraţia locală, este strict zona de bazine, acolo unde de fapt se prestează servicii şi unde proprietarii sau concesionarii şi-au dat acceptul pentru a fi incluşi în acea zonă. Zona comercială şi zona de căsuţe sunt domeniu public, încadrat juridic ca orice stradă sau bulevard al municipiului şi aşa cum Primăria nu pune taxe la intrarea pe străzi, nu poate să pună taxe nici la intrarea în respectivele zone ale ştrandului.
– Cum comentaţi afirmaţia prin intermediul căreia consilierul local Ovidiu Moşneag susţine că intrarea în ştrand a fost dintotdeauna taxată?
– Argumentele „agentului” Ovidiu Moşneag, prin care acesta susţine că în toţi anii s-a taxat intrarea pe ştrand, existând aceeaşi situaţie de fapt şi de drept de-a lungul timpului, sunt false. Până în anul 2004 Primăria deţinea toate construcţiile şi toate cele 31 de hectare din incinta Ştrandului „Neptun”, iar după intrarea în vigoare a Hotărârii numărul 272 a Consiliului Local Municipal, precum şi după aprobarea unei hotărâri de consiliu prin care s-au delimitat zonele în ştrand, comercianţii de aici dobândeau drepturi, iar Primăria obligaţia de a respecta titlurile de proprietate şi articolul 8 din contractul-cadru de concesiune.
– Ce credeţi că a urmărit admi­nistraţia locală prin distrugerea susţinută, de-a lungul anilor, a celei mai apreciate zone de agrement a oraşului?
– Falimentarea Ştrandului „Neptun” a fost gândită începând cu anul 2004, de când Gheorghe Falcă a preluat mandatul de primar, probabil pentru a reuşi atât el cât şi apropiaţii lui, să pună mâna pe ştrand, aşa cum a făcut şi cu Recons-ul. Un alt motiv la care prea puţini oameni s-au gândit, e faptul că pe Gheorghe Falcă îl sperie democraţia şi libertatea de exprimare a oamenilor, având în spate experienţa alegerilor locale din anul 2004. În acest sens puteţi observa dispoziţia dată de Gheorghe Falcă, prin care a interzis organizarea de adunări publice pe platoul din faţa Palatului Administrativ şi, culmea, adunările publice în incinta Ştrandului „Neptun”. Putem constata cu uşurinţă că gesturile, cărţile şi teoriile lui Gheor­ghe Falcă despre administraţie şi democraţie niciodată nu se regăsesc în practică.
– Se regăseşte această teorie şi în cazul situaţiei fără precedent a ştrandului?
– În cazul Ştrandului „Neptun“, cel mai bun exemplu în acest sens cred că e firma SC Corleone SRL, reprezentată de către subsemnatul, care datorită faptului că în anul 2004, după ce Gheor­ghe Falcă a câştigat alegerile, nu a vrut să-i cedeze lui Falcă parcarea firmei ca şpagă (în sensul că acesta mi-a propus fel de fel de trocuri cu Statul). Datorită faptului că am refuzat şi i-am explicat că investiţiile mele reprezintă o muncă de opt ani la acea vreme, spunându-i, totodată, că nu îmi plac disputele şi că pot să vând, dar numai unor privaţi şi în niciun fel de combinaţii cu Primăria sau cu Statul. Mi-a promis, ameninţându-mă, că îmi va lua parcarea sub orice formă, ceea ce se poate observa că se întâmplă din anul 2004 şi până azi. Probabil va nega ceea ce spun, dar să demonstreze Gheorghe Falcă, practic, ce altceva l-a deranjat la persoana lui Leontin Aslău, care nu a avut niciodată afaceri cu Statul, e unic asociat în firmă, nu a cerut ajutorul Primăriei niciodată, din 1992, de când s-a întors în ţară, are aceleaşi firme, lucrează cu aceeaşi bancă, are 70% din personal angajat de peste 15 ani şi şi-a plătit întotdeauna taxele şi impozitele vis-a -vis de Stat şi Primărie.
– Există şansa reconcilierii, pe calea dialogului, între primar, apro­piaţii acestuia şi omul de afaceri Leontin Aslău?
– Veţi putea observa, la orice fel de comentarii, că fel de fel de „agenţi” şi „locotenenţi” ai lui Gheorghe Falcă încearcă să îmi deformeze imaginea, în general postând primul comentariu la toate articolele apărute în presă. Întotdeauna am transmis tuturor, inclusiv lui Gheorghe Falcă, administraţiei locale şi partidului democrat, că le dau posibilitatea de a mă face de ruşine faţă în faţă, în emisiuni televizate sau în orice fel de dialoguri, unde, în mod cert, fiecare poate să se apere, să acuze şi să probeze în acelaşi timp atât acuzele cât şi apă­rarea. Se feresc de acest lucru şi profit de această ocazie invitându-I, din nou, pe reprezentanţii atât ai administraţiei locale, ai PD-L, cât şi pe Gheorghe Falcă, împreună cu ceilalţi, unde mă voi prezenta pentru a le da posibilitatea să-mi aducă toate acuzele pe care le au la adresa mea şi să demonstreze, cu documente sau înscrisuri, că au dreptate. În mod cert, eu le voi prezenta tuturor acuzele şi apărările mele, bazate pe documente şi, în primul rând, pe li­tera legii şi cadru legal.
– Presupunând că va veni și ziua în care veți sta față în față cu re­pre­zentanții Primăriei, ce întrebări le-ați adresa privind modul în care v-a fost și vă este îngrădit accesul la pro­prie­tatea din Ștrandul „Neptun”?
– Referitor la cele spuse până acum, vreau să pun două întrebări concrete: dacă este legal să blochezi intrarea unui investitor la proprietăţile pe care le-a construit legal, pe un teren concesionat pe o perioadă de 49 de ani, acesta respectând toate normele de conduită civică, morală şi legal şi dacă este moral, civic şi legal ca Primăria Municipiului Arad să încaseze o taxă de parcare pentru parcarea unei societăţi private care a construit acea parcare legal şi cu toate aprobările date, culmea, de Primăria Municipiului Arad. O altă întrebare pe care mi-o pun de nouă ani de zile este de ce instituţiile Statului tolerează astfel de situaţii, în timp ce pe mine mă întreabă şi mă provoacă zilnic oameni necunoscuţi pe stradă, spunându-mi să fac orice pentru a-mi putea folosi investiţia.
– Cum comentați afirmațiile consilierului Ovidiu Moșneag potrivit căro­ra comercianții din incinta ștrandului ar fi nemulțumiți de dumneavoastră?
– E simplu şi uşor pentru acest „agent Happy Meal” şi , sincer să fiu, nu ştiu de ce i s-a dat porecla respectivă, dar mă intrigă faptul că îl văd atât de „happy”, în detrimentul necazurilor şi supărărilor celor care au afaceri în in­cinta Ştrandului „Neptun”, în mintea lui, acest „agent” explicându-mi, de fapt, că agenţii economici de pe ştrand i-ar fi spus lui că sunt nemulţumiţi de mine şi mă bârfesc, neînţelegând că, de fapt, în sinea lor mulţi dintre locuitorii munici­piului îi detestă pe ei, pentru ceea ce au făcut cu Ştrandul „Neptun”, pentru că au tăiat pensiile şi salariile oamenilor, pentru că un reprezentant al lor, Roberta Anastase, a tăiat pensiile şi salariile minţind în văzul tuturor şi încercând să ne explice că matematica şi aritmetica simplă nu e cea pe care am învăţat-o noi în şcoală. Aceasta este „gaşca” din care fac parte Gheorghe Falcă, Ovidiu Moşneag şi, probabil, mulţi alţii care stau ascunşi la umbra lor. Cred că e timpul să ne trezim, să ne deşteptăm şi cred că e timpul să muncim, să fim cât mai mulţi plătitori de taxe şi impozite şi să nu mai existe deloc aceste „căpuşe” PD-L – iste, care ştiu să scrie cărţi şi să spună teorii des­pre democraţie, administraţie, cinste şi muncă, dar toate acestea şi munca lor se rezumă la firme care au contracte în cea mai mare proporţie cu Statul şi, culmea, aproape întotdeauna uită să plă­tească taxele şi impozitele pe care le datorează Statului.

Recomandările redacției