• Firme arădene de renume se află pe tabelul rușinii publicat de ANAF
  • De multe ori, falimentul reprezintă o afacere proastă pentru creditori.
  • Statul ar avea de recuperat sume consistente. 
  • În multe situații, acest lucru este imposibil.

Atunci când un agent economic se află în imposibilitatea de a-și mai putea plăti creditorii, legea îi oferă o portiță de scăpare, insolvența și apoi falimentul. De multe ori însă falimentul reprezintă o „afacere” proastă pentru creditori, iar atunci când printre cei care au de recuperat diverse sume de bani de la firmele falimentare este statul, „afacerea” este proastă pentru noi toți.
Aruncând o privire asupra listei cu principalii datornici din Arad la bugetul general consolidat, listă întocmită conform datelor existente până la 31 martie 2018, putem observa că majoritatea societăților cu datorii substanțiale se află în faliment. În acest tabel al rușinii, dat publicității de site-ul ANAF, apar firme arădene de renume, care reprezentau la un moment dat, adevărate repere pentru economia județului, dar ceva n-a mers, astfel încât au alunecat pe panta falimentului.
Statul ar avea de recuperat sume consistente
În cele ce urmează, vă vom prezenta principalii datornici, în ordine alfabetică, așa cum au fost ei prezentați în tabelul întocmit de specialiștii ANAF. Astfel, Amarad SA, o firmă care nu avea nevoie de nicio prezentare, a reușit să strângă datorii de peste 11 milioane de lei la bugetul de stat; aproape 7,5 milioane la bugetul asigurărilor sociale de stat; un „mizilic” de 250.000 la bugetul asigurărilor pentru șomaj și aproape 2,5 milioane la bugetul asigurărilor de sănătate. Arad Leasing, o altă societate cunoscută, are datorii de aproape 1,9 milioane de lei la begetul de stat; la celelalte bugete, restanțele fiind derizorii. La rândul său, cunoscuta fabrică Arădeanca SA se putea „lăuda” cu datorii de doar 500.000 de lei la bugetul de stat; peste 470.000 la bugetul asigurărilor sociale; 22.000, la șomaj și peste 188.000, la sănătate. Asociația „Fotbal Club Municipal UTA Arad” a contribuit, la fel ca alte și alte entități, la țepuirea statului. Spunem acest lucru, având în vedere că a adunat datorii de aproape 2,3 milioane la bugetul de stat; peste șase mi­lioane la bugetul asigurărilor sociale; peste un milion la șomaj și peste cinci milioane la asigurările de sănătate. Astra Vagoane Arad SA, o firmă cu un nume celebru în toată țara, a adunat datorii de 63,7 milioane de lei la bugetul de stat; 2,8 milioane, la bugetul asigurărilor sociale de stat; aproape 90.000, la șomaj și peste 930.000, la sănătate. ICIM Arad SA, a ajuns la rândul său pe lista datornicilor, cu restanțe de peste 16,7 milioane la bugetul de stat; peste 8,7 milioane, la bugetul asigurărilor sociale de stat; vreo 350.000 de lei, la șomaj și peste 3,2 milioane, la sănătate.
Dacă ceea ce ați citit până acum, nu v-a dat de gândit, stați să vedeți în continuare. Interame­rican Trading SRL, Filiala Arad, are numai la bugetul de stat datorii totale de peste 102 mili­oane de lei, suma fiind defal­- cată în obligații fiscale restante principale de aproape 52 mili­oane și obligații restante accesorii, adică penalități, de peste 50 de milioane.
De remarcat că pe lista datornicilor intrați în faliment mai apar și nume ca Piscicola Arad, Regia Autonomă de Drumuri Municipale și SC Vinalcool SA Arad, ANAF având de recuperat de la ultima, peste 6,5 milioane reprezentând obligații la bugetul de stat; peste 670.000 de lei reprezentând restanțe la bugetul asigurărilor sociale; aproape 120.000 de lei pentru șomaj și peste 12.000 de lei reprezentând asigurările de sănătate neplătite.
După cum se vede, statul ar avea de recuprat sume consistente, dar din păcate, în multe situații, acest lucru este imposibil.

Recomandările redacției