În cursul zilei de astăzi, jurnaliștii au avut ocazia să participe într-o acțiune de ridicare a oamenilor străzii de pe domeniul public, alături de polițiștii locali. Astfel, acțiunea a durat mai multe ore în care oamenii legii au acționat în cazul mai multor persoane care păreau suspecte.

Totul a început vis-a-vis de gară, locul în care se pare că se găsesc foarte multe persoane fără adăpost, zilnic. Așadar, mergând acolo, dar și în apropierea Pieței Mihai Vitezu, au fost identificate mai multe persoane.

Unele dintre acestea au încercat să fugă, să se ascundă, să devină agresive la vederea polițiștilor, dar și la vederea camerelor de filmat. Alții deja se cunoșteau foarte bine cu oamenii legii și chiar aveau prin buzunare avertismentele primite ulterior. Pe lângă, în momentul în care le-a fost luată declarația, câțiva dintre ei nici măcar nu știau data nașterii, de unde vin exact și de cât timp sunt pe străzi.

Printre înjurături, ieșiri nervoase și lacrimi din partea celor care credeau că urmează să li se întâmplă ceva rău, au existat și câteva povești ale unor tineri care se aflau în stradă de ani de zile. Din acestea am înțeles mai multe lucruri. Se pare că nu toți au plecat de jos și au avut o viață plină de încercări. Unii dintre ei stau în stradă din simplul fapt că așa le place, așa vor și așa se simt „independenți“. Ei nu vor să depindă de părinți sau bunici și li s-a părut că cel mai bine este să doarmă în stradă.

Chiar unul dintre minori a declarat în timp ce era luat la întrebări de polițiști că „am început să vagabonțesc în Arad de doi ani. Mă trezesc zilnic de dimineață, la 07:00. Dorm într-o casă părăsită de pe strada 9 Mai. În fiecare zi vin aici (Piața Mihai Viteazu) și stau aici. Mai ajut oamenii, mai îmi dau bani, o mâncare, haine. O să renunț la 18 ani la ceea ce fac acum. O să fiu major în 6 luni și o să vreau să îmi caut un loc de muncă. Țin legătura doar cu tatăl meu pentru că mama mea e în închisoare. Legea noastră, pe stradă este «să ne apărăm unul pe altul, să avem grijă unul de altul»“ . Până atunci însă, el a considerat în tot timpul de când e pe stradă că așa reușește să facă mai mulți bani, să facă mai multe lucruri interesante și că are mai multe de învățat.

Un alt tânăr, cu câțiva ani mai mare ca primul a avut însă o altfel de declarație după ce a fost reținut: „Așa mi-a plăcut de la 12 ani. Cerșim, dacă vine un om și ne spune că are ceva de muncă pentru noi, mergem și muncim. Nu furăm de la nimeni. Dormim sub un pod. Toată ziua stăm. Nu am copii și bani fac atât cât se poate, depinde de cât dau oamenii. N-am fost niciodată la școală, nu am nici măcat o clasă“.

Mai departe a urmat transportul acestora la secție. Acolo, după ce toți s-au mai liniștit, fiecare a avut parte de câte un control medical și hrană. Minorii au fost duși într-un alt loc în care se poate avea grijă de ei și de mamele lor. În total, în primele două ore în care s-a desfășurat acțiunea, au fost duse la secție 10 persoane împreună cu mai mulți minori. După cum cere și legea, fiecare dintre ei a fost amendat cu câte 100 de lei pentru cerșetorie.

Astfel ajungem la concluzia că de cele mai multe ori asta este viața pe care ei o aleg și pe care ei și-o doresc. Mulți au o părere foarte bună despre ceea ce fac și li se pare că mai bine de atât nu se poate. Nu-și doresc să meargă la adăposturi special amenajate pentru ei pentru că o duc foarte bine pe stradă, alături de prieteni. Consideră că din stradă înveți să trăiești cu adevărat și că așa devin persoane independente. Din nefericire, foarte mulți dintre aceștia deja sunt cunoscuți de agenți pentru că ei revin mereu la vechile obiceiuri și continuă să apeleze la mila celor din jurul lor.

Recomandările redacției