Mai bine de 30 de ani de activitate, 1.359 de drumeții și mii de oameni angrenați în excursii locale și în țară. Așa s-ar putea descrie în cifre, scurt, activitatea unei asociații arădene, despre care mulți nu știu, dar al cărei scop și principii promovează un stil de viață sănătos, mișcare și mai ales…ideea de strânsă armonie, între om și natură.

Este vorba de Asociația pentru Turiști Nefumători și de Ocrotire a Naturii „Veniți cu noi“, care din 1985 și până în prezent a organizat acțiuni și drumeții, pentru cei care iubesc mișcarea și vor să evadeze în mijlocul naturii. Cei care doresc să scape de tehnologie, să facă drumeții clasice, pe trasee accesibile, dar care nu implică foarte mult efort fizic, dar și să lege amiciții sunt bineveniți să se alăture celor de la asociația „Veniți cu noi“.

Contrar titulaturii care pare să se adreseze doar nefumătorilor, asociația nu refuză fumătorii care vor să facă mișcare. Asta, deși principiul pe care îl promovează este desigur cel împotriva fumatului. Din contră, după cum spun și reprezentanții asociației sunt acceptați la drumeții și fumătorii…numai să facă față! Regula este însă, să stea departe de grup, atunci când fumează. „Asociația a fost înființată în 1985 și principiile pentru care militează sunt mișcarea în aer liber și adoptaea unui egim mai sănătos de viață. Organizăm drumeții, plimbări în locuri frumoase din județ, dar și excursii în locuri deosebite în țară. Am ajuns la a 1.359-a drumeție, unii fiind alături de noi în mai multe excursii. Acceptăm și fumători, dar când fumează trebuie să se depărteze de grupul de nefumători. Asta e regula. Acceptăm pe oricine e dornic să iasă în natură, la drumeții, dar îi refuzăm politicos pe cei neserioși sau care arată că nu au un comportament adecvat“, povestește Ioan Ittu, conducător de grup și reprezentant al asociației.

Oricine iubește natura și vrea mișcare, e binevenit!

Unele drumeții sunt scurte, altele de câteva zile, prin pădure, în zona de deal, la lacuri și desigur la obiective turistice, precum cetățile. Celor care li se pare greu să își închipuie o drumeție de kilometri buni le pot fi exemplu arădenii care s-au alăturat până grupului: persoane aflate la vârsta a treia sau părinți cu copii foarte mici. Cel mai tânăr participant a avut…mai puțin de un an, în timp cel mai vârstnic, 80 de ani. Și dacă unei persoane vârstnice nu îi este greu să facă o excursie relaxantă prin județ, atunci, cu siguranță nici altora nu le-ar fi. Cei de la „Veniți cu noi“ sunt deschiși și acceptă drumeți de orice vârstă, atâta timp cât își cunosc limitele și țin cont de starea lor de sănătate. „Chiar cum o săptămână, în drumeția de la Ghiroc am avut bucuria de a avea un participant la vârstă fragedă, de sub un an. Desigur, l-a dus părintele într-un accesoriu special, în spate. Avem o colegă de 80 de ani care vine cu noi. Pot fi de orice vârstă, întrucât, în drumeții nu se aleargă și este un efort pe care îl pot face de principiu mulți. Cei mai «în putere» se aventurează să zicem…cu mine, pe trasee un pic mai dificile și pe distanțe puțin mai lungi“, spune Ioan.

În decursul anilor, peste 7.000 de persoane au ales o dată sau de mai multe ori să facă excursii în natură. În weekendul acesta, grupul de la „Veniți cu noi“ îi invită pe arădeni să facă o drumeție pe malul Mureșului, sub cetatea Șoimoș, între 15 – 17 iunie. „Plecăm din Arad sâmbătă, 15 iunie, cu trenul de la ora 8:35 până la Radna și ne întoarcem, la alegere, sâmbătă, duminică sau luni la ora 20:27. Camparea în corturi proprii, pentru cei care stau două sau trei zile, se face pe malul Mureșului, sub cetatea Șoimoș. Se vor organiza  drumeții pe creasta Șoimoșului și creasta Radnei“, spune Ioan Ittu.

Excursii în țară, în program

Pe drumeție, în grup pot fi de la 30 a 70,80 de persoane. Asociația pregătește în aceste zile un program pentru această vară, „O să facem drumeții de o săptămână. Vom avea o excursie pe Valea Oltului, în Retezat, la Stâna din Râu, în vara asta. De asemenea, ne-am gândit de pe acum, ca de Crăciun să organizăm o excursie la Lacul Roșu. Pe lângă drumeții facem acțiuni, seri festive, în cadrul cărora ne facem fiecare câte o atenție, specifică desigur. Poate fi un CD cu poze din excursie, o bandană sau altceva specific drumețiilor“, mai spune Ioan.

Drumeții nu trebuie decât să își asigure cheltuielile de transport, care pentru excursiile locale sunt mici. Chir și în cele din țară, costurile nu sunt deloc mari. De asemenea, trebuie să aibă un echipament de sport pretabil pentru drumeții și unele lucruri în dotare precum haine de schimb, lanternă, hrană pentru întreaga perioadă, apă de băut și pelerină, în caz de ploi.

„Pentru drumeția de la Șoimoș, întâlnirea participanţilor are loc la intrarea în staţia CFR Arad, cu 30 de minute înainte de plecarea trenului. Cheltuielile de transport sunt 14 lei de persoană. Se poate înnopta în cort“, precizează conducătorul de grup, Ioan Ittu.

Arădenii care vor mișcare, să se bucure de natură și chiar să își facă prieteni sunt bineveniți în grupul asociației „Veniți cu noi“.

Înscrieri (pentru cei care înnoptează în cort) se fac până joi la conducătorul de grup Ittu Ioan (tel. 0770-246.949) sau la Liptai Ronald (tel. 0747-437.106, seara).

Recomandările redacției