Alegerile parlamentare bat la uşă, astfel încât mai toate partidele cu şanse de a intra în Legislativ au început să se agite, în dorinţa de a trage spuza de pe turta vecinului pe turta lor. Din ceea ce am văzut eu la nivel local, nu contează foarte mult ce au ei de oferit arădenilor, dar contează extrem de mult de ce ceilalţi nu ar trebui aleşi. Fiecare, după puteri, încearcă să arunce cu noroi în adversarii politici, de parcă acest lucru ar mai conta. Certurile sunt la ordinea zilei şi în politica mare, adică la nivel naţional, acolo unde contează cu adevărat ceea ce se întâmplă, dar cu toate acestea există semnale, destul de clare, că la alegerile din iarnă vom avea un meci egal, adică nici noul PNL, nici vechiul PSD nu vor reuşi să facă Guvernul, astfel încât ne paşte un nou Executiv format din tehnocraţi.

Deşi au şi tehnocraţii avantajele lor, în sensul că nu îşi doresc să obţină avantaje electorale folosindu-se de tot felul de măsuri populiste, un Guvern are nevoie de o majoritate clară în Parlament pentru a-şi pune în aplicare programul. Or, pentru un Guvern de tehnocraţi lucrurile nu vor fi uşoare, iar faptul că un ministru sau altul şi-a luat concediu fără plată de la locul de muncă nu este de natură să-i crească credibilitatea.

În condiţiile în care actualul context internaţional este destul de tulbure, având în vedere pericolul reprezentat de Statul Islamic şi marile probleme apărute în urma acceptării unui număr imens de imigranţi pe teritoriul Uniunii Europene, având în vedere situaţia din Turcia, având în vedere jocurile pe care le face Vladimir Putin, având în vedere Brexitul, România are nevoie de un Guvern puternic. De asemenea, trebuie spus că nici situaţia din ţară nu este foarte roz. Sănătatea este un domeniu ajuns în pragul colapsului, sindicaliştii din administraţia publică locală au foarte multe nemulţumiri, puşcăriaşii fac scandal pentru a obţine mai multe drepturi, asigurările auto obligatorii sunt din ce în ce mai scumpe, iar nivelul de trai al populaţiei este cu mult sub media europeană, în condiţiile în care unele preţurile sunt mai mari decât în statele civilizate. În actuala situaţie, un Executiv slab riscă să ne îngroape şi mai mult.

În ceea ce priveşte soluţiile, acestea sunt puţine. În primul rând este nevoie de o primenire a clasei politice, astfel încât partidele să nu mai trimită în Parlament tot felul de palavragii care nu s-au remarcat cu nimic în afara atacurilor politice lansate la adresa unuia sau altuia. Deputaţii şi senatorii ar trebui să fie oameni cinstiţi, care au legătură cu societatea care i-a trimis în Parlament şi care au demonstrat ceva din punct de vedere profesional. Astfel, un ministru sau un prim-ministru care calcă pe bec va avea o viaţă infinit mai grea decât acum, când toţi sunt cam o apă şi un pământ şi sunt interconectaţi prin tot felul de legături subterane, menite doar să ducă la îmbogăţirea lor şi a apropiaţilor lor, în timp ce alegătorii sunt lăsaţi să se descurce cum or putea, că doar trăim într-o economie de piaţă.

 

 

Recomandările redacției