Urmările economice ale pandemiei de coronavius se resimt în multe sectoare, întrucât zeci de mii de angajați au fost scoși în șomaj tehnic. În industrie și HoReCa sunt urmări dezastruoase.

Statistic vorbind, de acum înainte, aceste efecte se vor regăsi în cifre dramatice. Oficiul pentru Registrul Comerțului are o situație a numărului de firme care au intrat în insolvență în lunile ianuarie, februarie și martie, dar falimentele se vor regăsi mai mult în evidențele statistice de luna viitoare.

Dacă epidemia de covid nu ar fi fost, sectorul privat ar fi fost prosper, cel puțin de început de an, când problema era lipsa forței de muncă. Perspectivele erau bune, dacă pandemia nu îngheța activitatea. În doar o lună, din cauza virusului situația de pe piața muncii s-a schimbat total.

Așadar, în primele trei.luni ale anului, câteva sute de firme, fie și-au suspendat activitatea, au fost înregistrate ca dizolvate sau ca radiate. Câteva zeci de profesioniști au intrat în insolvență. Numărul însă a fost mai mic decât în urmă cu un an.

Potrivit Oficului pentru Registrul Comerțului, în intervalul 1 ianuarie -1 aprilie 2020, în județul nostru, 124 de societăți au trecut la suspendare. Numărul este mai mic decât în urmă cu un an, când numărul suspendărilor din același interval calendaristic a fost de 149.

De asemenea, ONRC Arad a mai înregistrat 127 de proceduri de dizolvare de firme în primele trei luni din an, comparativ cu 191, în primele trei luni din 2019.

Discrepanța dintre 2020, un an care se anunța mai bun din punct de vedere economic și 2019 este ceva mai mare dacă analizăm numărul radierilor de intreprinderi și firme. În intervalul ianuaie – martie 2020, ONRC a înregistrat în județul Arad, 345 de radieri. În aceeași perioadă din 2019 au fost înregistrate 1.312 radieri, iar dinamica în acest caz este de minus 73,7. În luna martie numai, 90 de firme din județul nostru au fost radiate.

La capitolul profesioniști intrați în insolvență, vorbim de 50 în primul trimestru din acest an, față de 34 în același interval calendaristic al anului precedent.

Trecând de la falimente la deschiderea de noi afaceri, trebuie subliniat că, anul acesta s-au înmatriculat de către ONRC mult mai puține societăți, PFA-uri, SA-uri și IF.

În total, ONRC a înregistrat în intervalul ianuarie – 1 aprilie, 590 de înmatriculări, comparativ cu 930, în aceeași perioadă din anul trecut. S-au înmatriculat 360 de societăți cu răspundere limitată și 162 de PFA, din cele 590 de înmatriculări în total.

Recomandările redacției