Doi tineri care conduceau fără permis, între care unul și sub influența alcoolului au fost opriți în trafic de polițiști. Azi-noapte, polițiștii Secției 6 Rurală Beliu au depistat un tânăr de 23 de ani, din Craiva, în timp ce conducea un autoturism pe DC 9. În urma verificărilor s-a stabilit că tânărul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, testarea cu aparatul alcooltest relevând o alcoolemie de 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii orașului Ineu au depistat ieri, în trafic, un tânăr de 17 ani, din Seleuș, în timp ce conducea un autoturism pe raza aceleiași localități fără a avea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Cei în cauză sunt cercetați penal pentru conducere fără permis.

Recomandări IPJ Arad:

Consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor, pe lângă faptul că este interzis de lege, constituie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic crescând şansele de implicare într-un accident rutier.

Un om treaz (cu simțuri agere și odihnit) are un timp de reacție de circa o secundă atunci când vrea să frâneze, în vreme ce, în cazul unui șofer care a consumat alcool, acest timp crește.

La o viteză de 90 de km/h, mașina parcurge circa 25 de metri într-o singură secundă, iar distanța totală de frânare până la oprirea efectivă este de 86 de metri.

Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (0,40 mg/l în etilotest). De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

O concentraţie alcoolică în sânge sub această valoare situează fapta în zona contravenţională şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, iar ca măsură complementară permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Pentru a conduce în siguranţă, şoferul trebuie să îşi păstreze starea de atenţie, să reacţioneze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident rutier creşte exponențial.

Pentru evitarea evenimentelor rutiere datorate consumului de alcool, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad recomandă conducătorilor auto: nu vă urcați la volan, dacă ați consumat băuturi alcoolice!

 

Recomandările redacției