Situație fără precedent la Arad, după ce, din cauza disputelor dintre consilierii CJA, o unitate medicală rămâne fără imobil. Chiar de luni, Spitalul de la Căpâlnaș, din subordinea Consiliului Județean, nu mai are oficial sediu. Și asta pentru că, aleșii județeni din tabăra PSD-ALDE nu au votat proiectul de hotărâre prin care se prelungirea contractul de închiriere a conacului în care se găsește spitalul. Dacă vorbim de legalitate, pacienţii şi personalul spitalului nu ar trebui să mai rămână în spitalul de la Căpâlnaș, de luni, 1 aprilie.

După cum am mai anunțat, gruparea PSD-ALDE a ales să protesteze în CJA, pentru împărțirea banilor destinați primăriilor. Proiectul pentru prelungirea contractului de închiriere pentru spital a fost unul dintre proiectele dezaprobate de tabăra protestatară.

Dezbatere pe proiectul noului spital

Consilierii protestatari au cerut lămuriri și au venit cu argumente pentru a motiva de ce nu sunt de acord cu proiectul. Silvana Lupu, secretarul județului a explicat care sunt urmările neaprobării proiectului: „Contractul pentru care solicităm aprobarea expiră pe 31 martie. Nici nu ne-am gândit că ar fi o problemă. Ne putem gândi la o tacită relocațiune, dar poate fi cu probleme“.

„S-a gândit cineva dacă cei 65 de pacienți internați acolo ar putea fi mutați pe alte secții a Spitalului Județean? De luni, unde vom duce pacienții bolnavi?! Le vom găsi loc în alte județe?! N-am crezut că, după ce am reușit să ducem personal acolo – cu greu pentru că unii medici fac naveta – că vom ajunge să discutăm despre contractul de închiriere“, a spus consilierul Corina Crișan.

Pe lângă protest, unii dintre consilieri au motivat că se opun proiectului pentru faptul că, prelungirea contractului s-ar face pe patru ani pentru ca CJA să câștige timp cu amenajarea unei unități spitalicești noi.

„De ce doriți ca acest contract să fie pentru patru ani, în ideea în care, noi avem niște fonduri pentru construcția unei noi clădiri? Vreți să ne întindem încă patru ani, ca să nu putem construi acea clădire?“, a spus consilierul Ioan Gligor.

Consilierilor li s-a prezentat din partea aparatului de specialitate, etapele – pe perioade până la noua investiție. 24 de luni sunt pentru terminarea execuției construcției. Stadiul proiectului pentru noul spital este în faza în care, prestatorul emite documentațiile tehnice. „Nu avem intenția de a face așa ceva, decât cu perioada până la care vom construi noul spital. Contractul poate fi reziliat dacă constructorul termină mai repede lucrarea. Sperăm că, constructorul va termina mai repede, dar ne asigurăm printr-o clauză pe această prelungire, pentru eventuale probleme“, a spus Iustin Cionca.

Încercări de înduplecare – apel la înțelegere

Consilierii PNL, surprinși de opunere pe un proiect care, teoretic nu trebuia să ridice probleme, au încercat să își convingă colegii să voteze pentru prelungirea contractului. „Dacă nu am tranșa politic un subiect atât de delicat și am fi înțelepți am putea rezolva. E un subiect banal și nu am crezut că un așa proiect e pentru bătălie politică. Nu putem plăti chiria dacă nu avem contract. Nu putem ajunge la înțelegere, nici dacă vorbim despre bolnavii din județ?!“

În același ton a intervenit și consilierul Ovidiu Moșneag: „Apelez la înțelepciunea colegilor. Se poate întâmpla orice în spital, un pacient își poate rupe o mână spre exemplu. Și vor fi urmări care se vor întoarce împotriva noastră“.

Dar eforturile au fost în zadar, pentru că, în revanșă, consilierii opoziției au fost de neînduplecat. „V-am spus că protestăm și nu votăm. Dacă tot faceți apel, vă spun că trebuie să avem responsabilitate și față de primăriile conduse de PSD“, a spus Marius Sulincean.

„Spitalul nu va putea primi autorizaţie de funcţionare de la DSP, fără contractul de închiriere”, a mai subliniat consilierul judeţean Corina Crişan.

Președintele CJA, Iustin Cionca a făcut apel la rațiune: „Noi, ceilalți nu avem numărul necesar de voturi ca să promovăm acest proiect. Am apelat la rațiunea voastră, dar văd că puneți în pericol o instituție delicată“.

Grupul PSD-ALDE a părăsit sala

După dezbateri, contre și replici dure s-a ajuns la propunerea convocării unei ședințe de îndată. Președintele Iustin Cionca a întrebat consilierii protestatri dacă sunt de acord. Aceștia nu au avut de comentat și chiar au dat de înțeles că vor renunța la protest și că totuși, vor vota pentru contractul de închiriere al spitalului. Când ședința de îndată, convocată pentru acest proiect a început, consilierii PSD-ALDE s-au ridicat și au părăsit sala – în mod strategic. În consecință, spitalul de psihiatrie nu mai are dreptul de a funcționa în imobilul de până acum.

„Este o situație de criză. Teoretic, de luni, spitalul de la Căpâlnaș nu mai are sediu și nu se mai pot face plăți legale. Nu voi avea altă soluție decât să sesizez Curtea de Conturi și să spun că efectiv nu am mai avut cadru legal să fac plăți“, a spus Iustin Cionca, președintele CJA.

Recomandările redacției