Mii de arădeni au rămas fără surse de venit sau cu cel puțin cu bugetele tăiate de criza provocată de pandemia de coronavirus. Autoritățile susțin că, în județul nostru din martie și până la debutul lunii aprilie, mai bine de 15 mii de arădeni au fost trimiși în șomaj tehnic.

Statisticile realizate de specialiști în această perioadă arată că, aproape jumătate din români nu nu puteau face față cheltuielilor financiare neașteptate, precum costul unei intervenţii chirugicale, o înmormântare, înlocuirea unui automobil sau a unei maşini de spălat. Iar aceste date au fost valabile pentru finele anului 2019, începutul acestui an, adică înainte de criza generată de COVID-19. În consecință, dacă nici înainte, românii nu-și permiteau lucruri pe care alți cetățeni europeni mulți le permit, acum, pe fond de recesiune, lucrurile stau cât se poate de grav. Iar dacă economia nu se va redresa, chiar și încet, mulți vor ajunge la limita subzistenței sau chiar în imposibilitatea de a se întreține.

Agenția de șomaj a anunțat că sute de firme și-au trimis angajații în șomaj tehnic în martie.

Mai bine de 40 la sută din români nu puteau să-și permită să își renoveze casele, să suporte lucrări dentare sau să plece într-un concediu. Din martie, austeritatea a escaladat, iar perspectivele pentru perioada imediat următoare nu sunt mai bune.

Unul din trei (32%) locuitori ai Uniunii Europene nu putea face faţă în 2019 unor cheltuielii financiare neaşteptate.

Între statele membre UE, ponderea persoanelor care nu pot face faţă unor unor cheltuieli financiare neaşteptate este cea mai mare în Croaţia (52%), urmată de Letonia (50%), Grecia şi Cipru (ambele cu 48%), Lituania (47%) şi România (44%).

De acealaltă parte, mai puţin de un sfert dintre locuitori nu pot face faţă unor unor cheltuieli financiare neaşteptate în ţări precum Danemarca (23%), Cehia şi Olanda (ambele cu 22%), Luxemburg, Austria şi Suedia (toate cu 20%) şi Malta (15%).

Eurostat ține să sublinieze că, după ce în anul 2012 a atins un vârf de 40%, ponderea celor care nu suportă cheltuieli financiare neprevăzute scăzuse în ultimii ani.

Cele mai mari ponderi se înregistrează în rândul gospodăriilor alcătuite dintr-o singură persoană, 40% din cei necăsătoriţi neputând face faţă unor cheltuieli financiare neaşteptate şi, în particular, 56% din persoanele necăsătorite cu copii.

Recomandările redacției