Echipa noastră joacă astăzi, pe micuțul și cochetul stadion din Ovidiu, cel mai greu meci de până acum în acest sezon de Superliga. Adversar îi va fi liderul clasamentului, Farul Constanța. 8 locuri și 9 puncte despart cele două echipe în clasamentul general, iar dacă ne punem alături ierarhiile din meciurile de pe teren propriu (Farul) respectiv din deplasare (UTA), discrepanța crește deoarece constănțenii sunt pe locul 2 într-un clasament al meciurilor disputate acasă iar trupa lui Poenaru abia pe poziția a 11-a în ierarhia deplasărilor. Așa cum era de așteptat, Farul este neînvinsă pe teren propriu, având 4 victorii și 2 remize, iar ultimele rezultate în meciurile disputate la Ovidiu sunt concludente: 3-1 cu FCSB și 3-0 cu FC Argeș. UTA în schimb are doar o victorie și două remize din 6 meciuri disputate pe terenuri străine dar, interesant și favorabil echipei noastre este faptul că nu a mai pierdut în afara Aradului din 20 august, când era învinsă la limită în Giulești. De atunci, Bătrâna Doamnă a remizat la Mioveni și a câștigat la Botoșani. Din păcate sincopele de pe propriul teren, cu Chindia și Hermannstadt au privat-o de o poziție mai bună în clasament la ora acestui meci.

Marele pericol astăzi pentru roș-albi este forța ofensivă a Farului, echipă care conduce detașat în clasamentul golurilor marcate, având 22 de reușite în 11 meciuri, cu 6 mai mult decât CFR, care, ce-i drept, are doar 9 partide disputate. Impresionant la echipa lui Hagi nu este doar numărul de goluri marcate ci multitudinea de jucători care contribuie la aceste reușite. Până acum au punctat pentru Farul nu mai puțin de 12 jucători, cei mai prolifici fiind Alibec (4 goluri), Torje și Grameni (câte 3 fiecare). Această eficiență are la bază o forță creativă deosebită, dovadă numărul mare de assist-uri semnate de jucători ca Alexi Pitu (5) respectiv Louis Munteanu (4). Spre comparație, pentru UTA au marcat doar 5 jucători, cu Postolachi în rol de golgheter (4 goluri) și niciun component al echipei lui Poenaru nu a reușit mai mult de două pase decisive. Așadar, în fața acestei mașini ofensive în care toată lumea creează și oricine poate marca, UTA va trebui în primul rând să-și ridice nivelul prestației defensive. Echipa noastră are 13 goluri primite până acum, la acest capitol doar FC Argeș, FC Botoșani, FCSB și Chindia stând mai slab la startul acestei etape. Și, dacă ne gândim că UTA are până acum doar 2 meciuri din 11 în care nu a primit gol (cu Petrolul acasă și cu Sepsi în deplasare), este aproape o certitudine faptul că, pentru un rezultat pozitiv (care în acest context înseamnă și o remiză), băieții lui Ilie Poenaru vor trebui neapărat ca mâine să găsească drumul spre gol.

Apropos de antrenorul UTA-ei, în perioadele în care le-a antrenat pe Academica Clinceni și Gaz Metan Mediaș, s-a duelat de 6 ori cu Gheorghe Hagi dar n-a reușit să-l învingă niciodată, înregistrând 3 remize și 3 înfrângeri. La Ovidiu i-a smuls un punct pe 20 octombrie 2019, când elevii săi de la Academica Clinceni reușeau să țină tabela imaculată până la finalul celor 90 de minute. Ultima vizită a lui Poenaru în fieful lui Hagi n-a fost însă una deloc plăcută: pe 13 septembrie anul trecut, Farul învingea Clinceniul cu 5-0.

Singurul capitol care o ajută pe UTA este tradiția și statistica din jurul ei. Și nu ne referim neapărat la istoria și palmaresul cluburilor, unde diferența este abisală, ci la amănuntul interesant că, din 5 partide disputate între cele două echipe, niciuna nu s-a încheiat cu înfrângerea echipei noastre. La momentul în care Viitorul (așa cum se numea echipa lui Hagi până în acest sezon) apărea în prim planul fotbalului românesc, UTA se chinuia în mediocritatea ligii secunde, care a fost urmată de faliment, renaștere și urcuș din nou spre prima ligă. Reajunsă în elită, UTA s-a duelat pentru prima dată cu clubul patronat de fostul mare decar al Naționalei (club care între timp reușise și să câștige un titlu de campioană, performanță cu care alte echipe cu zeci de ani de existență în spate, precum Poli Timișoara, nu se pot lăuda) pe 22 august 2020 și termina neînvinsă, 1-1. Au urmat apoi alte trei remize (albe de aceste dăți), două la Arad și una la Ovidiu, suspendate de un succes al echipei noastre, 1-0 pe 16 aprilie 2021, când Hora marca singurul gol al victoriei cu care UTA debuta în play-out-ul ediției 2020-2021 a Ligii 1.

Revenind în prezent, să spunem că pentru partida de astăzi, ambele echipe au câte un jucător suspendat: Mihai Popescu la gazde, Bautista Cascini la oaspeți. În schimb, la capitolul accidentați, dacă infirmeria UTA-ei este goală, la Farul sunt destule probleme: Torje, Benzar și Nedelcu sunt indisponibili iar Larie este incert.

Partida de astăzi va fi condusă la centru de un arbitru care, cel puțin la meciurile UTA-ei, a avut mereu prestații de apreciat: este vorba despre bucureșteanul Horia Mladinovici. Acesta a condus-o de 12 ori pe UTA, cu el la centru echipa noastră obținând 7 victorii, restul rezultatelor împărțindu-se între o remiză și 4 înfrângeri. Ultima partidă a Bătrânei Doamne condusă de Mladinovici a fost pe 7 mai când UTA a învins acasă pe CS Mioveni iar ultimul meci în deplasare al arădenilor, condus de acest arbitru, a fost pe 27 februarie 2021, când UTA învingea cu 2-1 la Mediaș. De cealaltă parte, constănțenii au înregistrat 2 victorii, o remiză și o înfrângere cu bucureșteanul la centru. Ultima partidă a fost chiar una pe teren propriu, pe 5 februarie anul acesta și care a fost pierdută de trupa lui Hagi, 0-1 în fața Chindiei Târgoviște. În acest sezon de Superliga, Mladinovici a arbitrat 4 meciuri, în care a acordat 10 cartonașe galbene, o eliminare pentru cumul de avertismente, două cartonașe roșii directe și a acordat un penalty. Dacă e să fim superstițioși, faptul că în toate aceste 4 partide au câștigat gazdele, nu este încurajator.

Mladinovici va fi asistat la cele două linii de Sebastian Gheorghe (Suceava) și Marius Badea (Râmnicu Vâlcea). Arbitru de rezervă este Marian Barbu (Brașov) iar în camera VAR se vor afla Adrian Vornicu (Iași) și Ionuț Coza (Cernica). Observator pentru arbitraj este fostul președinte al CCA, Alexandru Deaconu iar observator LPF pentru organizarea jocului, a fost desemnat fostul jucător al Sportului Studențesc, Imilian Șerbănică. Meciul va începe la ora 18.30 și este transmis în direct pe posturile tv Digi Sport 1, Prima Sport 1 și Orange Sport 1.

(foto: farulconstanta.com)

Recomandările redacției