Faţa îţi spune de ce suferi!

0
345

fata_faceAi observat că, înainte de a se uita la analizele medicale pe care i le aduci, doctorul îţi studiază faţa, ochii, pielea? El aplică diagnosticarea vizuală, o metodă folosită de mii de ani în medicina orientală şi care pleacă de la ideea potrivit căreia faţa este oglinda stării generale de sănătate.

Albul ochilor are tentă gălbuie

Albul ochilor dă informaţii despre modul în care funcţionează ficatul. Dacă ţi se pare că albul… nu mai e perfect alb, aşază-te în faţa oglinzii şi ridică pleoapele superioare, prinzându-le între degetul gros şi cel arătător. Astfel expui mai bine sclera (tunica solidă, albă-sidefie, a globului ocular). O eventuală tentă gălbuie indică o afecţiune hepatică.

Irisul e încercuit de inele albe

Apariţia unor inele albe în jurul irisului (partea colorată a ochiului) poate da alarma în legătură cu un nivel crescut de colesterol.

Ochi înroşiţi

Când albul ochilor se înroşeşte în întregime, e posibil să se fi produs o sângerare retiniană, fie din cauza unei lovituri, fie ca urmare a unui puseu de tensiune arterială. Ochii roşii şi congestionaţi pot semnala o conjunctivită sau o rinită alergică.

Linii care brăzdează obrajii

O respiraţie corectă, amplă, face ca obrajii să se umfle şi să se dezumfle ritmic, iar această gimnastică îi ajută să-şi menţină tonusul. Lucru valabil şi pentru plămâni. Şanţurile indică o respiraţie superficială şi, implicit, oxigenarea insuficientă a întregului organism.

Faţa umflată

Glanda tiroidă leneşă (hipotiroidia) se manifestă şi printr-o faţă “buhăită”, în acord cu întregul organism, care ia vertiginos în greutate. Un caz aparte îl constituie umflăturile proeminente din zona urechilor (aşa-numita “faţă de hamster”), care pot da de gol oreionul.

Crăpături sau răni la colţurile gurii

Inestetice şi dureroase, acestea sunt simptomele unui deficit de fier în organism, soldat cu o anemie, sau ale unui diabet încă nediagnosticat.

Depozite de grăsime pe pleoape

“Băşicuţele” pe care le observi, la un moment dat, pe pleoape sunt mici depozite de colesterol. E un semn că acest tip de grăsime nu este corect procesat în organism şi atinge un nivel prea ridicat. Posibile cauze: proasta funcţionare a aparatului digestiv, a vezicii biliare şi/sau a ficatului.

Pleoape «căzute»

Ochii sunt conectaţi cu sistemul nervos şi cu creierul, aşa că pleoapa “căzută” poate anunţa o afecţiune neuromusculară sau una la nivelul creierului (atac vascular cerebral, anevrism). Spre acelaşi diagnostic trimite, uneori, şi asimetria pupilelor (diferenţa de mărime dintre pupile – n.r.).

Vârful nasului, violaceu

Culoarea nefirească a nasului trădează afecţiuni cardiace. Roşeaţa indică o inflamaţie produsă pe traseul arterelor inimii, iar tenta violacee, asociată uneori cu umflături şi/sau edeme (mici acumulări de lichid sub piele), arată un risc serios de coagulare a sângelui.

Şanţul nazolabial e roz

Acesta este mesajul berzei, care a pornit la drum: şanţul dintre nas şi buze uşor inflamat, moale şi rozaliu, transmite semnale, la exterior, că placenta se ataşează de uter. Peste câteva luni, vei fi mămică.

Roşeaţă în obraji

Dacă nu este consecinţa temperaturii ridicate din cameră sau a unui pahar în plus de alcool, roşeaţa din obraji poate anunţa:

  • o infecţie însoţită de febră mare (viroză, gripă, infecţii pulmonare serioase – tuberculoză, pneumonie etc.);
  • dezechilibre hormonale (în special menopauza se manifestă prin bufeuri şi înroşirea bruscă a obrajilor);
  • lupus eritematos (o boală autoimună, care determină apariţia unei iritaţii ca un future pe obraji şi nas);
  • stenoză mitrală (afecţiune cardiacă însoţită de creşterea tensiunii arteriale).

SURSA: http://www.libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.