Fața nevăzută a trocului Ciolacu-PNL

0
244

Ultimele decizii ale liderului interimar al PSD, Marcel Ciolacu, arată că am avut dreptate când am afirmat că, de la un anumit punct, trocul PSD-PNL începe să se transforme într-unul Ciolacu-PNL. Mai de voie, mai de nevoie, la presiunile lui Ciolacu PSD-iștii au acceptat inclusiv alegeri parlamentare anticipate, la schimb cu menținerea alegerii primarilor într-un singur tur. Prin acest târg, PSD și-ar păstra aproape intact numărul primarilor, iar PNL ar scoate din jocul puterii locale principalul adversar, USR, care rămâne tot fără aleși locali, un handicap extrem de mare în perspectiva alegerilor parlamentare. Astfel, chiar dacă ar urma să câștige mai puțini primari decât PSD, partidul lui Ludovic Orban, adică al lui Iohannis, tot ar fi în câștig prin minimalizarea USR. Pe de altă parte, Iohannis nu avea cum să accepte ca PSD să câștige alegerile locale, așa că, se pare, a găsit soluția salvatoare: i-a ordonat lui Ludovic Orban să dea undă verde racolării primarilor PSD, pentru ca aceștia să nu mai candideze pe listele acestuia, ci pe listele PNL. Chiar dacă știa că vor fi reacții negative din interiorul propriului său partid, Ludovic Orban s-a supus poruncii lui Iohannis, urmarea fiind aceea că în teritoriu s-a pornit o adevărată vânătoare de primari PSD. Exemplul lui Chirică, de la Iași, este edificator în acest sens.
Trec primarii pe funcții de la PSD la PNL de bună voie? Pot să pun mâna în foc că nu, ci pentru că sunt strânși cu ușa, amenințați cu dosare de corupție, reale sau inventate. După ce, încălcând Constituția și canoanele europene, Iohannis și-a pus oamenii săi la șefia instituțiilor represive ale statului, aceștia au trecut de urgență la treabă, reînviind prigoana împotriva aleșilor PSD, de pe vremea Luluței. Scurt și la obiect: ori schimbi tabăra și candidezi pentru PNL, ori intri la pușcărie! Voit sau nu, Marcel Ciolacu face jocul lui Iohannis, prin deciziile pe care le ia. Ordonând suspendarea din partid a celor cercetați de către armata de killeri a lui Iohannis și interzicând candidaturile acestora, Marcel Ciolacu pur și simplu își împinge aleșii în brațele PNL.
Încep să fiu convins că acesta a fost trocul personal al lui Ciolacu. După cum era de așteptat, decizia lui Ciolacu a stârnit un val de proteste în interiorul partidului, dar cred că protestele sunt zadarnice, Marcel Ciolacu defilând spre câștigarea trofeului la congres, funcția de președinte al PSD. Anihilarea puterii de vot a baronilor PSD din teritoriu a fost gândită tocmai în scopul eliminării pericolului de a fi eliminat de către aceștia. Face parte din desfășurarea trocului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.