Din păcate n-a fost loc de nicio surpriză în primul duel al finalei Ligii Naționale de Baschet Feminin. Sepsi Sfântu Gheorghe s-a impus destul de clar, la 15 puncte diferență, într-un meci în care fetele noastre au plătit tribut unei prime jumătăți de meci slabe.

Chiar dacă declarațiile lăsau să se vadă o atitudine de entuziasm și relaxare, pornite de la premise că suntem echipa care nu are ce pierde și jucăm fără presiune, realitatea din teren a contrazis respectivele declarații. Și era normal până la urmă să fie așa în condițiile în care marea majoritate a componentelor lotului nostru se află la prima finală jucată iar tracul inerent unui asemenea meci și-a spus cuvântul. Jucătoarele noastre au părut crispate, imobile în apărare și cu mâna tremurândă pe fază ofensivă. În afară de Keys și Hadzovici, restul jucătoarelor au evoluat sub posibilitățile lor și a fost simplu pentru echipa din Sfântu Gheorghe să le anihileze pe cele două. La gazde s-a simțit experiența și până la urmă valoarea superioară. Sepsi a dominat autoritar inclusive acolo unde speram să avem un plus, anume sub panouri, zonă în care echipa noastră are jucătoare mai puternice. Lucrul acesta nu s-a văzut însă, simptomatic fiind faptul că la pauza mare, Laura Vaida era singura jucătoare de forță din lotul nostru care reușise să marcheze un coș, restul punctelor venind de la Hadzovic, Keys și Akathiotou. De altfel toate elementele de statistisă erau în favoarea echipei în alb, aceasta având spre exemplu dublul numărului de recuperări defensive față de echipa noastră. În aceste condiții scorul de 48- 27 era conform cu ceea ce se întâmplase pe teren.

Jucătoarele gazdă s-au apărat foarte bine la contraatacurile căpitanului Hadzovici

Probabil că puțini erau cei care credeau că echipa noastră poate reveni. Și totuși Bogdan Bulj a reușit să-și reseteze în primul rând mental echipa. De la cabine fetele noastre au revenit mai încrezătoare și mai ales mult mai agresive pe faza defensivă. Echipa gazdă nu se aștepta la o asemenea schimbare de atitudine și am avut parte de un sfert trei de-a dreptul excelent pentru echipa noastră. Au fost 10 minute în care a strălucit în special Tereza Vitulova, jucătoarea cehă marcând 15 din cele 22 de puncte marcate de echipa noastră în acest interval. La finalul celui de-al treilea sfert, diferența se redusese la doar 10 puncte și o răsturnare fantastică de scor nu mai era deja de domeniul miracolului. Din păcate însă Sepsi și-a arătat experiența și a călcat pedala de accelerație exact în momentul cel mai important : debutul sfertului 4. Diferența a crescut din nou la 15 și apoi 17 puncte iar fetele noastre au simțit că meciul e pierdut. N-am mai reușit să ne apărăm la fel de bine, am încercat prea multe execuții cu grad redus de reușită (în special aruncări de la distanță) echipei lui Mikes a început din nou să îi intre tot și deja cu 6 minute înainte de final, diferența de la pauza mare s-a refăcut. Spre lauda lor, fetele noastre au rămas în joc, s-au bătut pentru fiecare minge și au reușit să termine partida la o diferență rezonabilă care lasă loc de luptă în partida de mâine.

Bogdan Bulj probabil primul responsabil pentru schimbarea pozitivă de atitudine din partea a doua

Sigur că valoarea superioară a echipei din Sfântu Gheorghe s-a văzut însă trupa arădeană a avut și ea momente bune iar odată șocul psihologic al primului meci de o asemenea încărcătură fiind depășit, este de așteptat ca prestația multor jucătoare să intre pe o pantă ascendentă. Nu cred că Aradul și-a spus ultimul cuvânt în această finală și nici măcar ultimul cuvânt în această dublă de la Sfântu Gheorghe. Mâine seară, de la ora 19, meciul reîncepe de la 0-0 și, dacă fetele noastre cred în continuare că orice este posibil, atunci chiar… orice este posibil !

Sepsi OSK – FCC Baschet UAV Arad 76-61 (24-10, 24-17, 11-22, 17-12)

Sepsi: Fraser 19, Jones 15 (4×3), Raber 13, Podar 8 (1×3), Wallace 7 (1×3), Pasic 5 (1×3), Ghizilă 3 (1×3), Pop 3 (1×3), Cătinean 3. Au mai jucat: Croitoru, Nemes. Antrenor: Zoran Mikes

Arad: Keys 17 (3×3), Vitulova 15 (3×3), Hadzovic 14 (2×3), Sutherland 6, Vaida 4, Akathiotou 2, Manea 2, Fleșer 1. Au mai evoluat : Mîrne-Nagy, Ghiță. Pe bancă : Rotariu, Vați. Antrenor : Bogdan Bulj.

Arbitri : Ciprian Stoica, Amalia Marchiș, Ioana Drăgoi. Comisar : Luca Badea

(foto : facebook/baschetarad.ro)

Recomandările redacției