Aradul a ajuns, iată, în Europa şi pe Pământ, dar nu capitală a culturii ci de râsul lumii: Federaţia Internaţională a Actorilor şi Federaţia Internaţională a Muzicienilor s-au solidarizat cu artiştii Filarmonicii şi, printr-o scrisoare, au cerut celor mai înalţi oficiali români şi forurilor de decizie la nivel naţional, jude­ţean şi municipal să pună piciorul în prag şi să oprească abuzurile managerului compozitor doctor Alin Corneliu Văcean în fruntea instituţiei. Scrisoarea este semnată de Dominick Luquer, secretar general al FIA, şi de Benoît Machuel, secretar general al FIM, este datată 14 decembrie 2015, destinatarii fiind Klaus Werner Iohannis – pre­şe­dinte al României, Dacian Cioloş – prim-ministru, Ana Claudia Costea – ministrul Muncii, Familiei Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Comisiile pentru Cultură, Arte şi Mass-media ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, Vlad Alexandrescu – ministrul Culturii, Gheorghe Falcă – primarul oraşului Arad, Valentin Cosmin Pribac – prefectul  Aradului.
Aşa cum au promis liderii Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind când au vizitat Aradul  pentru a încerca sensibilizarea autorităţilor locale, Primărie şi Prefectură, în legătură cu abuzurile mana­- gerului şi cu atmosfera irespirabilă instaurată de acesta, organizaţia naţională la care este afiliat sindicatul SAIFA al Filarmonicii a sesizat organismele internaţionale la care este afiliată la rându-i, iar acestea au răspuns cu promptitudine.
Aşadar Aradul mai primeşte pes­te obraz o palmă zdravănă şi nemeritată, izvorâtă din pornirile irepresibile ale comp. dr. Alin Corneliu Văcean spre încălcarea orică­ror norme, fie ele scrise, deci legi, fie ele ale bunului simţ, deci cutume, şi din pasivitatea excesivă, lăuda­bilă, a factorilor locali de decizie faţă de abuzurile repetate în serie de managerul ajuns, iată, vedetă continentală şi intercontinentală.
Cum era normal şi de aşteptat, luarea de poziţie a celor două organisme sindicale internaţionale nu are în vedere acţiunea de gestiune financiară a instituţie, respectiv achiziţii făcute fără justifi- cări şi cu documente neînregistrate sau costume de scenă cu 2.000 de lei bucata, ci are în vedere exclusiv acţiunile de forţă instaurate şi practicate de managerul de neclintit Alin Corneliu Văcean, comp. şi dr., faţă de sindicatul SAIFA şi faţă de artiştii sindicalişti.
Iată mai jos conţinutul integral a scrisorii actorilor şi muzicienilor Europei, scrisoare care, mai mult ca sigur, va avea efectul pe care îl are o picătură de apă vărsată în nisipul deşertului spre a potoli arşiţa (transcriem doar adresarea către preşe­dintele republicii, omiţând ceilalţi adresanţi din lipsă de spaţiu):
„Excelenţei sale dl. Klaus Iohannis, preşedintele Republicii România
Bruxelles, 14 decembrie 2015
Subiect: Respectarea drepturilor fundamentale ale lucrătorilor şi a standardelor inter­- naţionale la Orchestra Filarmonică din Arad
Federaţia Internaţională a Actorilor (FIA), şi Federaţia Internaţională a Muzicienilor (FIM), sunt federaţii sindicale mondiale care reprezintă mii de artişti interpreţi din întreaga lume. Având o componenţă dată de alăturarea între 150 de sindicate, bresle şi asociaţii profesionale din peste 85 de ţări, inclu­- siv din UE şi EEA, organizaţiile noastre sprijină interesele economico-sociale ale actorilor, dansatorilor, cântăreţilor, muzicienilor, profesioniştilor din radiodifuziune, artiştilor de varie­- tăţi şi circ, şi se îngrijeşte de acestea, printre altele.
La o reuniune recentă cu una dintre federaţiile sindicale afiliate din România, Federaţia FAIR-MediaSind, ni s-a adus la cunoştinţă demiterea domnului Tiberiu Varyas, vicepreşedinte al Sindicatului Artiştilor Interpreţi din Filarmonica de Stat din Arad, la scurt timp după ce o acţiune similară fusese întreprin­să împotriva domnului Mihai Dogaru, preşedintele aceluiaşi sindicat, decizie care s-a constatat a fi ilegală.
Domnul  Varyas a fost concediat pentru că şi-a exercitat sarcinile sindicale pe care şi le planificase cu atenţie pentru a nu interfera cu repetiţiile. Înţe­legem că Sindicatul Artiştilor Interpreţi ai Filarmonicii din Arad a iniţiat plângeri împotriva directorului instituţiei şi că scurtele anunţuri făcute de dl. Varyas atât membrilor corului cât şi membrilor orchestrei au fost inerente în raport cu aceste plân­geri. Dl. Varyas a fost sancţio­nat disciplinar de comisia de etică şi disciplină (CED), un organism în care angajatorul său pare să aibă o majoritate clară şi care, prin urmare, nu poate emite o decizie imparţială şi obiectivă. FIA şi FIM doresc să sublinieze că anunţul d-lui Varyas, pe care l-a făcut anterior repetiţiilor din 22 septembrie 2015 şi cu aprobarea prealabilă a dirijorului orchestrei, era legat intrinsec de exercitarea atribuţiilor sale sindicale. Ca atare, reiese că demiterea este o violare clară a Convenţiei nr. 135 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, pe care România a ratificat-o, precum şi a articolelor 28 şi 30 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE. Decizia Comisiei de Etică şi Disciplină (CED), încalcă de asemenea articolul 226 din Codul Muncii din România şi articolul 9 din Legea nr. 62/2011 privind dialogul social.
FIA şi FIM condamnă cu fermitate iniţiativele agresive şi necorespunzătoare luate de directorul Filarmonicii din Arad cu violarea clară a principiilor fundamentale în muncă de la nivel naţional, regional şi internaţional, şi care vizează artiştii care reprezintă sindicatul din această instituţie.
FIA şi FIM acordă sprijinul lor necondiţionat Federaţiei FAIR-MediaSind în cererea lor de a se respecta legalitatea. În plus, solicităm repunerea imediată şi deplină a d-lui Tiberiu Varyas în funcţiile sale profesionale din cadrul Filarmonicii din Arad.
FIA şi FIM îşi rezervă dreptul de a informa OIM şi organismele competente ale UE şi de a depune, dacă e cazul, o plângere la OIM şi la organismele competente ale UE pentru susţinerea şi impunerea respectării drepturilor fundamentale în muncă ale lucrătorilor din Filarmonica din Arad, până când această cauză este soluţionată şi este restabilită pe deplin legalitatea în instituţie”.

Recomandările redacției