Femeia bolnavă de elefantiazis continuă să fie ignorată de autorităţi

0
405

bolnava

Femeia din Arad, care suferă de elefantiazis îşi plânge din nou suferinţa, după ce a constatat că autorităţile au uitat-o, din nou. În campania electorală, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a promis că vor propune modificarea legii şi implicit recunoaşterea handicapului tuturor persoanelor care suferă de această boală cruntă.

Propunerea s-a oficializat, însă legea nu s-a schimbat, aşa că femeia se află în aceeaşi situaţie.

„Doamna ministru aşa a spus, că e bine că ne-aţi arătat şi că în 2 săptămâni se va aproba, dar au trecut 4 luni”, a spus femeia.

După îndelungi insistenţe, în luna octombrie, cei de la Ministerul Muncii au făcut un pas important pentru a-i recunoaşte şi rezolva problemele Olimpiei Hardău, femeia care suferă de elefantiazis. Interpelaţi de noi, oficialii au propus Ministerului Sănătății modificarea legii şi implicit recunoaşterea handicapului tuturor persoanelor care suferă de această boală cruntă.

 „Cum mă descurc, uite îmi ridică butucul. Nu am eu nicio vină că m-am îmbolnăvit cândva. I-am spus doamnei din Arad că o să mă îmbolnăvesc. Cumpărăturile mi le face o vecină, ea îmi cumpără pâine şi cartofi”, a spus Olimpia Hardău.

Modificarea se referă la introducerea afecțiunii denumite elefantiazis în ordinul comun privind persoanele cu dizabilități pentru toate persoanele care suferă de această boală, indiferent dacă afecțiunea provine din naștere sau a fost dobândită pe parcurs, astfel încât acestea să poată beneficia, în urma unei evaluări, de încadrare într-un grad de handicap corespunzător.

„După sărbători am sunat iar la Arad, mi-au spus că îmi cunosc situaţia, dar nu s-a rezolvat mimic. Am zis şi eu ce să fac, să tot aştept, zice da, doamnă, că nu sunteţi singurul caz. Sunaţi la Bucureşti”.

De ani de zile, boala o ţine la pat, iar statul nu vrea să îi recunoască handicapul vizibil, pe care îl are, pentru că aşa prevede legea. Din pix, comisiile de evaluare au dispus împotriva unui ajutor vital de care pacienta are nevoie, aşa că statul o privează de pensie. Femeia are picioarele umflate atît de tare, încît membrele îi sunt mai groase decît circumferinţa trupului.

„Am sunat acolo, mi-au dat două numere, mi-au zis că asta a fost doar o propunere, dar nu s-a aprobat nimic şi ce să fac, mi-e greu, mă ridică soţul. Am şi alte probleme, dar am sunat la numărul acela şi îmi pune pe ocupat”.

Practic, bolnava nu poate să facă niciun pas fără ajutor, nu merge la toaletă, nu poate să gătească sau să facă baie. Tocmai de aceea, Olimpia Hardău a solicitat evaluarea unei comisii de specialitate, pentru încadrarea într-un grad de handicap, necesară obţinerii unui venit din partea statului, pentru persoana care o îngrijeşte.

Picioarele femeii s-au umflat atît de mult, încât de la 60 de kilograme, ea a ajuns la 115. Practic, picioarele i-au adus o greutate aproape dublă. Acest lucru îi face viaţa atât de grea, încît nici la toaletă nu mai merge neînsoţită.

La Bucureşti, Comisia Superioară de Evaluare a persoanelor cu Handicap a întărit decizia Comisiei de la Arad, privînd-o pe femeie de un drept vital, acela de a fi ajutată de un asistent remunerat.

„Doamna ministru aşa a spus, că e bine că ne-aţi arătat, că noi nu ştiam şi că în 2 săptămâni se va aproba, dar au trecut 4 luni. Aşa a fost vorba în campania electorală, dar văd că e numai propunere”.

Odată ce va beneficia oficial de recunoaşterea handicapului, Olimpia Hardău si celelalte persoane care sufera de elefantiazis vor putea să primească ajutorul unor persoane special remunerate.

În acest moment, boala este tratată ca handicap doar dacă a survenit la naștere, în copilărie, în adolescență sau dacă a fost dobândită până la vârsta de 26 de ani.

Olimpia Hardău s-a îmbolnăvit în urmă cu 20 de ani, când a fost operată, fiindu-i extirpaţi ganglionii limfatici. La o lună după intervenţia chirurgicală, femeii i s-au umflat picioarele, iar din 2004 a ajuns să cântărească enorm. Picioarele i-au devenit povară, aşa că a cerut ajutor. Comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap i-au refuzat dreptul la un însoţitor pentru că, teoretic, aşa prevede legea.

Cristian Cotuna

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.