Femeia – în centrul unei expoziții de pictură la Muzeul de Artă Arad

0
150

Mari maeștrii ai picturii românești, din colecția de artă a Complexului Muzeal Arad, revin pe simeză într-o expoziție suprapusă de atributul „feminin”.

Femeia – artist, reprezentarea femeii în artă sunt teme dezvoltate, în anii din urmă, de istoriografia de specialitate sau prin concepte expoziționale.

„Muzeul de Artă se înscrie acestui demers printr-o expoziție care alătură portrete și flori, mărturii ale bunului gust din a doua jumătate a secolului XIX până în anii interbelici ai secolului trecut.

Chipurile unor doamne și copile – o parte dintre acestea identificate, altele frumoase anonime pentru privitorul de astăzi – încadrate stilistic perioadei Biedermeier, academismului, postimpresionismului, pictate după model sau fotografii, sunt imagini ale realității, de cele mai multe ori ajutată cu accente subiective cerute de comanditar sau prelucrate de pictor”, transmit cei de la Complexul Muzeal Arad.

Dialogul personajelor portretizate de Ion Negulici, Sava Henția, Constantin Daniel Rosenthal, Constantin Lecca, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady este susținut prin compoziții semnate de Nicolae Vermont, Ipolit Strâmbu, Gheorghe Petrașcu, prin florile pictate de Theodor Aman, Francisc Șirato, Ștefan Popescu și de maestrul identificat „pictorul florilor”.

Expoziția „Feminin” poate fi vizitată în perioada 17 martie – 29 aprilie, la Muzeul de Artă Arad, sala Ovidiu Maitec.

Curator este Adriana Pantazi, istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.