Un nou caz de pacient ars refuzat la transfer a readus în atenție problemele grave cu care se confruntă sistemul de sănătate din România. Refuzată de spitalele din Bucureşti, pacienta de 68 de ani internată cu arsuri grave la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti a fost transferată la Timişoara, cu elicopterul.

Femeia, fostă asistentă medicală, a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 pe 25% din suprafaţa corpului, după ce a cazut pe o plită. Cum spitalul din Piteşti nu are condiţii pentru marii arşi, medicii au cerut ajutorul din Capitală. Aici, s-au lovit, însă, doar de refuzuri.

„Pacienta prezenta arsură de gradul 3, pe 25% din suprafaţă corporală, cuprinzând ambele coapse şi genunchii, cu ischemie progresivă şi baza hemitoracelui stâng, precum şi arsură de gradul 2, membru superior stâng. S-au făcut demersuri în vederea transferului pacientei către o clinică universitară, respectiv chirurgie arşi. În momentul respectiv, nu au dispus de locuri. Iar ca o informaţie de ultimă oră, am înţeles că s-au făcut demersurile către directorul medical şi pacienta va fi transferată la Timişoara, la o secţie de arşi”, spune Valentina Neacșu, medic UPU, Argeș.

Pacienta, o femeie de 68 de ani, a ajuns la Spitalul de Urgenţă din Piteşti în dimineața de duminică cu arsuri grave.

Medicii au stabilizat-o, însă cum spitalul nu are condiţii pentru marii arşi, conform protocolului, au cerut transferul. De la Bucureşti, însă, s-au lovit doar de refuzuri.

„Nu este un refuz. Niciun spital nu a spus clar că refuză. Sunt documente în evaluare. Dacă pacienta necesită să fie transferată în străinătate, acest lucru se va întâmpla. În București există în acest moment un singur loc pentru marii arși. Dacă va fi cazul, va fi transferată inclusiv în străinătate”, a explicat Sorina Pintea, ministrul sănătății.

Starea sănătății femeii este în prezent gravă.

Recomandările redacției