Cu toate că se vorbea depre faptul că femeile trăiesc mai mult decât bărbații, în medie cu șapte ani, iată că o altă statistică, realizată de INS recent, arată că femeile au mai multe afecțiuni decât bărbații. Speranța de viață,  se pare, că a scăzut cu 1,4 ani în ultima perioadă. Este a doua cea mai mică din Europa. Înaintea noastră se situează vecinii bulgari.

Din 2020 și până acum, speranța de viață din țara noastră s-a micșorat până la 1,4 ani, adică a ajuns la 74,2 ani.

Așadar, speranța la o viață sănătoasă a femeilor a scăzut, în medie, cu mai mult de un an.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în jur de 20% dintre persoanele care au peste 16 ani suferă de o boală cronică sau de invaliditate, iar majoritare sunt femeile.

Nici în județul nostru situația nu este mai roz. Este trist că ,,nu suntem obișnuiți să mergem la controale periodice și mergem la medic doar atunci când ne doare și de multe ori este prea târziu”, spune un medic arădean. ,, Suntem convinși că starea noastră de sănătate este bună și din acest motiv ajungem, uneori, în stadii grave ale bolii la spital, când nu se mai poate face mare lucru. Femeile, în general, ajung destul de târziu la medic, iar boala este destul de avansată”, adaugă acesta.

Prin 2009, speranța de viață sănătoasă a femeilor  era de 61,9 ani. Adică anii de care se puteau bucura fără a avea limitări cauzate de boală sau invaliditate.

După zece ani, a ajuns la 60,6,  potrivit raportului Institutului Național de Statistică. De câțiva ani buni și arădencele și-au schimbat stilul de viață, muncind la același nivel cu bărbații, ba uneori chiar mai mult. Stresul și stilul de viață și-au pus amprenta pe starea de sănatate a femeii.

Medicii spun că o serie de medicamente sunt prescrise  în funcție de categoria de vârstă. Cu toate acestea multe femei preferă să ia pastile după ,,ureche” pentru diverse dureri. Astfel, conform statisticilor, tinerele între 15-24 de ani iau în special pastile pentru migrene sau alte tipuri de dureri. Apoi în jurul vârstei de  34 de ani se adaugă și cele pentru probleme ale coloanei vertebrale și hipertensiune. De la  45 de ani în sus se face  în special tratament pentru reglarea tensiunii arteriale.

De asemenea medicii atrag atenția că diabetul își face tot mai mult simțită prezența printre persoanele peste 35 de ani.

Farmaciștii spun că mulți arădeni apelează la serviciile acestora pentru a cumpăra pastile fără indicație medicală. Vitaminele,  minerale și alte suplimente sunt tot mai des cerute de către arădeni.

Mulți  apelează la medic doar pentru anumite analize și proceduri medicale. Aproape jumătate dintre ei (44,4%) au cerut să le fie măsurată tensiunea arterială.

Valoarea colesterolului, este de asemenea foarte cerută la analize iar 36,7% doresc să cunoască care le este glicemia. Medicii spun că oamenii doresc să știe dacă aceste analize sunt în limite normale, deoarece, în caz contrar, acestea pot determina afecțiuni grave precum diabetul ori bolile cardiovasculare.

Din păcate, conform statisticilor, suntem în fruntea clasamentelor când vine vorba de afecțiuni grave ori decese din cauza bolilor.  Cu toate acestea, în anul 2020, 73 % din populația de peste 16 ani considera că are o stare de sănătate bună sau foarte bună.

Recomandările redacției