Conform strategiei scandalului cu orice prilej, așa-numiții „re­zistenți” nu au putut rata Școala Politică de Vară a femeilor social democrate, desfășurată la Mamaia, la sfârșitul săptămânii trecute. Protestatarii au abordat mai multe femei din Guvern, cu jigniri și insulte, au avut altercații și cu jandarmii, dar, probabil având în minte evenimentele de la 10 august, s-au limitat la violențe verbale.
Organizația Femeilor Social Democrate vine cu un Comunicat, prin care dezaprobă aceste ma­nifestări și cere ca măcar acum, în anul Centenarului Marii Uniri lupta politică să nu mai fie dusă prin limbaj și comportament scandalos, măcar atunci când este vorba despre femei. Femeile social democrate consideră că degradarea gravă a limbajului public este consecința mesajelor și gesturilor de incitare la violență exprimate de mai mulți reprezentanți ai partidelor din Opoziție.
„OFSD respinge cu fermitate orice agresiune manifestată la nivel fizic, verbal sau psihologic împotriva oricărei femei, indiferent de funcția sau statul social al acesteia. Agresivitatea verbală este un abuz cu efecte psihologice importante care afectează statutul social și demnitatea persoanelor vizate. Acest limbaj extrem și jignitor reprezintă o formă de violență verbală care încurajează și validează manifestările de violență fizică împotriva femeilor. Injuriile și adresările agresive împotriva femeilor contravin grav valorilor morale și normelor sociale și ca atare nu trebuie să se manifeste în spațiul public în niciun fel de împrejurare, indiferent dacă e vorba de proteste sau alte acțiuni civice sau politice”, se arată în Comunicat. OFSD susține libertatea de exprimare, dar nu acceptă ca aceasta să se manifeste prin ofensă și defăimare și solicită măsuri legale ferme împotriva acestora.
„Ne aflăm în fața unui moment marcant pentru societatea românească, 100 de ani de la Marea Unire, un moment în care putem afirma că s-au depășit anumite pre­ju­decăți și stereotipuri de gen, care pentru multă vreme au afectat poziția femeii în socie­tatea românească”, se mai precizează în apelul femeilor social democrate.

Recomandările redacției