Încă de la început vreau să asigur partea sexului frumos că nu sunt de acord cu un astfel de tratament precum cel din titlu, iar asta nu pentru că ţin la părul meu din cap şi încă îl mai vreau acolo, deşi unii invidioşi şi răutăcioşi îmi spun că oricum o să mi-l pierd pe cale naturală în vreo câţiva ani, ci consider că nu trebuie făcută nici o discriminare, decât cea profesională, între un bărbat şi o femeie atunci când în joc este vorba de un post de conducere. Ba din contră, aş putea spune că o femeie are chiar mai multe atuuri într-un asemenea post, decât un bărbat.

M-a amuzat teribil situaţia când, aflat într-o vizită în Germania, preşedintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a reuşit să o lase fără replică pe Angela Merkel în timpul unei conferinţe. Acesta a declarat că locul soţiei sale este la bucătărie şi în domitor, răzbunându-se astfel pe criticile formulate de consoartă la adresa mandatului său. Ca să îmi asigur şi mai mult părul din cap, eu i-aş fi răspuns lui Muhammadu: „Păi de asta merge Nigeria în halul ăsta, pentru că tu o conduci, în loc să treci tu la cratiţă“.

Deci, nu sunt de aceeaşi părere cu Muhammadu. Chiar dacă au destule slăbiciuni când ajung într-un post de conducere, consider totuşi că femeile au parte de un spirit întreprinzător mult mai dezvoltat decât al oricărui bărbat. Au capacitatea de a analiza mult mai în profunzime lucrurile şi demonstrează un acut spirit critic. Analiza, enervantă dar eficientă, pe toate părţile a absolut tuturor situaţiilor care s-ar putea ivi le face să înlăture greşelile. Aplecarea spre partea emoţională, implicarea mult mai profundă, nelăsarea în voia întâmplării a lucrurilor, puterea de concentrare mult mai mare, putinţa de a face mai multe lucruri, rezistenţa mai mare şi alte multe lucruri fac din femeie un mai bun conducător.

Cu toate acestea mi s-a părut interesantă pierderea pe linie a femeilor în alegerile din Bulgaria, Moldova şi Statele Unite ale Americii. Dar aici nu cred că este vorba despre misoginismul electoratului. Nu cred că are vreo legătură cu neacceptarea unei femei în fruntea ţării, ci mai degrabă cred că a ţinut de slaba lor pregătire şi de contextul politic.

Rumen Radev, candidat susținut de Partidul Socialist și favorabil relațiilor cu Rusia, a câștigat alegerile prezidențiale din Bulgaria, obținând 60% din voturi. Candidata Țețka Țatceva, 58 de ani, a întrunit 36% din voturi, iar Bulgaria se îndepărtează de Europa.

În Moldova, candidata pro europeană, Maia Sandu, a pierdut alegerile în faţa lui Igor Dodon, declarat pe faţă un simpatizant al ruşilor. Sincer, nu cred că problema a fost aici de sex, deşi mulţi analişti politici au marjat pe acest aspect, dar nici nu cred că moldovenii sunt atât de îndrăgostiţi de ruşi. Rezultatul alegerilor îl pun pe seama unui alt motiv, cel uman. Moldovenii sunt ca şi noi, majoritari ortodocşi, şi datorită izolării credinţa şi perceptele morale nu s-au alterat atât de mult. Era evident că în faţa unui candidat familist, cu frică de Dumnezeu şi apărător al valorilor creştine, candidata Maia Sandu, care a declarat public că este în favoarea căsătoriilor homosexuale, chiar despre ea zvonindu-se că ar fi lesbiană, nu avea cum să câştige. Deci nici aici nu se poate da vina pe misoginism.

Cel mai bun exemplu de lipsă de misoginism a fost însă rezultatul, pentru unii surprinzător, al alegerilor din Statele Unite. Hillary Clinton nu a pierdut nicidecum pentru că era femeie, ci pentru că a fost poate cel mai slab candidat al democraţilor din întreaga istorie a Americii. Finala celor doi poate fi asemănată până la un punct cu finala electorală dintre Iliescu şi Vadim Tudor. Cei mai mari proşti ajunşi în finală, pe cine să votezi? Pe cel mai puţin rău. Aşa a ajuns şi Trump, cu diferenţa că spre deosebire de Vadim, americanul este as în economie, iar imperiul său financiar stă pe câteva miliarde de dolari, în timp ce Tribunul nu a lăsat în urma sa decât datorii.

Ca o concluzie, cele trei femei au pierdut disputa electorală, dar nu pentru că reprezentau sexul slab şi frumos, ci pentru că poate meritau să piardă.

 

 

Recomandările redacției