După câteva minunății rare ale cerului oferite de anul 2020 (conjuncția Lună-Venus din timpul zilei, marea apropiere a lui Marte, fantastica cometă Neowise și spectaculoasa ploaie de meteori Geminide, iar pentru unii locuitori ai planetei, eclipsa totală de Soare), finalul de an ne aduce o conjuncție extrem de rară, apropierea aparentă pe cer, la numai 0,1 grade (6 minute de arc), dintre planetele Jupiter și Saturn. La ultima conjuncție dintre cele două, pe 28 mai 2000, apropierea dintre ele a fost de 69 minute de arc.

Privite cu ochiul liber, pe 21 decembrie, cele două planete vor fi atât de apropiate una de alta încât vor apărea pe cer ca o planetă dublă, conform Societății Astronomice Române de Meteori. Prin telescop, Jupiter și Saturn, cele mai frumoase și spectaculoase planete pe care le putem vedea pe cer, vor apărea practic în același câmp, iar sateliții acestora se vor „amesteca” unii cu alții. Conjuncția dintre Jupiter și Saturn se repetă la fiecare 20 de ani. Numai că, de cele mai multe ori, distanța dintre ele este mare, nu pot fi privite împreună prin telescop. Ultima astfel de mare apropiere dintre Jupiter și Saturn s-a întâmplat acum 400 de ani, pe vremea lui Galileo Galilei, în data de 16 iulie 1623.

O altă apropiere atât de mare între Jupiter și Saturn s-a mai întâmplat acum 800 de ani, pe 4 martie 1226. S-a petrecut în condiții aproape similare cu cea pe care o vom avea acum, pe 21 decembrie.

Următoarea apropiere atât de mare se va mai întâmpla peste 400 de ani, pe 25 august 2417. Este de luat în calcul că, totuși, pe 14 martie 2080, va mai fi o apropiere dintre cele două planete aproape la fel de mare ca cea de acum, din 21 decembrie. Cert este că asistăm la un fenomen extrem de rar, care poate fi văzut doar o dată în viață și numai de anumite generații de pământeni.

Deci, pe 21 decembrie 2020, la circa 20-30 de minute după apusul Soarelui (care are loc la aproximativ ora 16:40), la sud-vest vom vedea planetele Jupiter și Saturn foarte apropiate, aproape lipite una de alta, la o înălțime de circa 15 grade deasupra orizontului. Planetele vor apune destul de repede, la scurt timp după ora 18:30. Pentru a le vedea în bune condiții, trebuie să avem un orizont deschis la vest, fără clădiri, dealuri sau copaci. Privite prin binocluri, lunete sau telescoape, vor intra ambele în același câmp. Este o ocazie unică de a le fotografia împreună. Este interesant de văzut și fotografiat și cu o zi înainte și o zi după, deoarece cele două planete încă vor fi destul de apropiate și încap în același câmp de telescop, depinde de distanța focală.

Din păcate, mare parte din țară se află sub un strat de nori de joasă înălțime, iar fenomenul de pe cer poate fi observat doar în condiții de cer senin.

La Zădăreni se află cel mai mare telescop astronomic din ţară, construit de  Nicolae Reinholz, despre care ziarul Glasul Aradului a relatat în diverse rânduri. 

 

 

Recomandările redacției