Fenomenul „copiilor cu copii“ ia amploare: 12 adolescente sub 15 ani au rămas însărcinate anul trecut

0
632

În perioada 2007-2017, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. Acest aspect este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul. „Fenomenul «copiilor cu copii», mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscuri sociale – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează doar la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile“, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

În 2017 România era pe primul loc în UE în ce priveşte numărul de naşteri înregistrate la adolescente cu vârste sub 15 ani, reprezentând 9,78% din totalul naşterilor, conform datelor Eurostat. Comparativ cu anul 2017, în 2018, a crescut numărul și ponderea gravidelor cu vârsta sub 15 ani,  o grupă de vârstă de  mare risc pentru mamă şi copil, care necesită monitorizarea lor pe întreaga perioadă a sarcinii.

În judeţul Arad, conform datelor statistice  din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, în anul 2019, au fost  înregistrate 12 adolescente însărcinate cu vârste sub 15 ani, din care cinci au facut întreupere de sarcină, iar şapte au născut.

În luna februarie, Ministerul Sănătății finanțează și organizează campania „Protejează-ți sănătatea!  Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”, campanie  care aduce în atenția publică problematica  sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide. Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a județului Arad.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.