Pentru iubitorii folclorului autentic, această săptămână a debutat cu o veste şoc: Francisc Urban, alias Feri Prinţul Banatului a renunţat la luminile scenei şi s-a pocăit, botezul având loc duminica trecută într-o dălbină de pe Valea Pârneştiului. Cunoscătorilor fenomenului Feri nu le vine nici acum să creadă cum a fost posibil ca un tânăr solist aflat ,,pe val“ să lase deoparte lumea show bussines- ului pentru o viaţă tihnită şi plină de împliniri spirituale, în care torogoţile ce altădată îi acompaniau nemuritoarele doine sunt înlocuite cu fligoarnele din fanfara adunării. Iar nopţile nebune petrecute în hotelurile ce-l găzduiau în timpul deplasărilor au devenit seri liniştite, în care se bea o cană cu lapte după lectura Noului Testament iar apoi după o scurtă rugăciune se trece la culcare.
Francisc Urban, actualmente fratele Feri s-a hotărât să facă pasul spre mântuire după ce infecţia ce a cuprins muzica populară i-a ajuns până peste cap. Nu a mai suportat să vadă cum sunt promovate pe bandă rulantă piţipoance a căror singur atu este talentul de a cânta pe sub masă diverşilor potentaţi ai zilei. Nici ele nu l-au avut la inimă deoarece se temeau de incomensurabilul său talent, lucru ce nu trebuie să vă mire. Majoritatea nu sunt decât fete de companie duse pentru a presta în limitele moravurilor uşoare la petreceri de vânători ori domni cu stare, care ulterior s-au spoit ca nişte paparude şi apucat de cântat falseturi ce fac să se răsucească-n sfintele lor gropi pe titanii repauzaţi ai cântului bănăţean. Totodată, pe Feri l-au distrus aroganţa pseudotalentelor ce astăzi mânuiesc instrumente aurite dar nu au habar ce înseamnă muzica autentică. Într-un interviu acordat într-o minunată seară de Florii de acum câţiva ani, acesta se plângea de lipsa de profesionalism a instrumentiştilor alături de care a cântat la cererea publicului care l-a recunoscut când a venit să-şi savureze cafeaua într-un local, dar spera ca aceştia să se îndrepte pe viitor, lucru ce nu s-a petrecut niciodată. Când prestezi pentru indivizi ignobili şi anume specimene parvenite şi îmbogăţite peste noapte nu e nevoie de talent instrumental, ci doar de experienţă în linguşire, lucru pe care Feri l-a refuzat c-o îndârjire demnă de un mistreţ prins în zancă. El a cântat dezinteresat cu aceaşi patimă şi pentru bogaţi şi pentru săraci, lucru rar întâlnit în fetidul showbiz cu pretenţii folclorice din ziua de azi. Şi automat, asta l-a exclus de la sine de la turneele electorale dedicate prostirii… prostimii ori petrecerile private ale bogăta­nilor.
Nutresc speranţa că dacă Regele Hagi s-a reântors pe stadion la ce­rerea adevăraţilor suporteri, acest lucru va fi făcut şi de Feri, Prinţul Banatului. Pentru că în lipsa unor înregistrări (impresarii nemernici l-au dus cu zăhărelul privind albumul, în schimb l-au purtat în turnee nesfârşite pentru a se umple de bani); talentul celui care a fost o lumină în bezna ce a cuprins astăzi scena folclorică se va pierde. Şi este păcat de diplomele câştigate cu trudă şi fără nici o pilă la festivalurile de profil. La urma urmei sunt mulţi solişti care în ciuda faptului că l-au ales pe Domnul, prestează în continuare. De ce n-ar face asta şi Feri?!
Frate Feri, noi, admiratorii folclorului autentic te rugăm pe aceas­tă cale să urci iar pe scenă, publicul are nevoie de talentul tău!

  • radu spune:

    folclorul autentic a disparut demult, pacat de Feri, baiatul care canta doine autentice, s/a pocait si s-a retras. mie sila de cine canta azi populara, numai manelisti si curve, valorile sunt inlaturate de nimicuri, acesta este adevarul. nici instrumentisti nu mai avem de calitate, majoritatea fac din orga tot si habar nu au sa cante. peste tot numai orchestre de o orga si un saxofon ori chitara e rusinos. Feri apucate de muzica dinnou daca Bebitzu a zis cxa esti bun inseamna ca este pacat de tine.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției