Mii de copii din Arad, care au părinţii plecaţi în străinătate la muncă, suferă din această cauză. În timp ce pandemia a redus frecvenţa întoarcerii în ţară a românilor, organizaţia Salvaţi Copiii a început o campanie de informare, împreună cu Poliţia de Frontieră, direct la graniţa cu Ungaria, la punctul de frontieră Nădlac II. 

Voluntarii organizaţiei, sprijiniţi de poliţiştii de frontieră, împart materiale informative românilor care lucrează în străinătate şi care revin în ţară în această perioadă, pentru a petrece vacanţa alături de familii. Materialele conţin informaţii despre impactul pe care îl are asupra copiilor plecare părinţilor în altă ţară. 

„Dintre cei 75.136 de copii cu părinții plecați să muncească în afara țării, 22.662 sunt complet lipsiţi de îngrijirea părinților, având ambii părinţi sau părintele unic susţinător plecat peste hotare”, ne-au declarat cei de la Salvați Copiii România.   

Datele oficiale procesate la finalul anului 2020 arată că Regiunea de Vest a țării are 6.148 de copii în această situație, dintre care 1.038 sunt din judeţul Arad: 176 sunt copiii cu ambii părinți plecați; 722 sunt copiii cu un singur părinte plecat la muncă, iar 140 sunt cu  părinte unic susținător.  

Neoficial, sunt cu mult mai mulți, pentru că foarte mulți părinți nu au declarat autorităților în grija cui și-au lăsat copiii. Sunt cazuri de copii care au fost lăsați singuri acasă, care se ajută și se cresc unii pe alții.   

Din punct de vedere al răspândirii geografice, datele arată că regiunile cele mai afectate de fenomen sunt vestul ţării (Banat, Crişana şi Maramureş) unde procentul elevilor de gimnaziu care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate este de 27% din numărul total de elevi. 

„Suferinţa copiilor rămaşi acasă este complexă. Amprenta este diversă şi acoperă o parte dintre afecţiunile care ţin de sfera disciplinelor pediatrice şi ale psihiatriei copilului. Mulţi copii apelează la droguri, îşi caută echilibrul în altă parte decât în familie. Conform analizei făcute de Salvaţi Copiii în mai 2021, pe un eşantion de 700 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi, 37% sunt plecaţi de 4 – 6 ani din ţară, iar 33% de un an până la trei ani. În 9% din cazuri, părinţii sunt plecaţi de peste zece ani din ţară”, spun cei de la organizația Salvați Copiii. 

Îngrijorător este faptul că frecvenţa revenirii acasă a scăzut în pandemie. Anterior pandemiei, 12% dintre părinţi se întorceau o dată la doi ani sau mai rar, 32% o dată pe an, iar până la 7% au ajuns să rupă legătura cu copiii din ţară. 

Începând cu martie 2020, pentru 46% dintre părinţi, frecvenţa revenirii în ţară a fost mai scăzută. 

În acest context, organizaţia a cerut sprijinul Poliţiei de Frontieră, pentru a derula împreună o campanie de informare în luna august, când fluxul românilor celor care se întorc în ţară este mare. Scopul este de a-i ajuta pe oameni să conştientizeze efectele negative pe care le are plecarea lor asupra dezvoltării copiilor şi despre importanţa comunicării chiar şi de la distanţă dintre părinţi şi copii. 

Așadar, plecarea chiar și unuia dintre părinţi determină, în unele cazuri, o deteriorare a relaţiei copilului cu părintele rămas acasă. Alte efecte negative se întâlnesc la nivel psihologic, iar la copiii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, frecvenţa simptomului de deprimare este mai mare, conform psihologilor.  

Mai mult, se înregistrează schimbări ale aspectului fizic, absenteismul este ridicat, ba chiar şi abandonul şcolar, iar probabilitatea de a comite infracţiuni este crescută.  

Oricât de banal nu ar suna, deși părinții pleacă pentru a le oferi copiilor un viitor mai bun, totul se întoarce împotriva străduințelor lor.   

„Copiii rămași singuri acasă trăiesc o traumă aproape invizibilă, care are repercusiuni asupra întregii lor vieți, emoționale, educaționale, sociale. Sunt copii care trebuie să accepte absența părintelui și care au nevoie de sprijin emoțional, pentru a face față situației.”, ne-a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.  

Menționăm că, acţiunile de informare vor continua la frontiera cu Ungaria pe parcursul lunii august, perioadă în care vor fi organiza inclusiv caravane care se vor deplasa în special în localităţile rurale, unde voluntarii vor discuta cu oamenii.

Recomandările redacției