Fericirea e simplă

0
237

Este plin Internetul de sfaturi pentru oricine vrea să le asculte, dar numai unele dintre ele au și o logică, iar părerea mea este că orice simplu român, în cazul nostru arădean, ar trebui ca de la o vârstă încolo să poată să discearnă între cele două.

În viața de zi cu zi nu suport să dau sfaturi oamenilor, însă continuă să mă suprindă câți duc o viață total nefericită și nu fac absolut nimic pentru a remedia situația.

Citeam deunăzi unul dintre multele articole, nu vreau să le zic motivaționale, care îl pun în prim-plan pe bogatul investitor Warren Buffett. Cele trei reguli ale lui sunt simple. Prima sună cam așa: „Nu risca ceea ce ai pentru ceva de care nu ai nevoie”. A doua este: „Investește în relații cu oameni cinstiți și etici”, iar a treia spune „Măsoară-ți succesul printr-un singur cuvânt: dragoste”.

Bineînțeles că mulți vor comenta, așa e românul, că nu e nevoie să ne dea bogătanul Buffett sfaturi de viață. Cu toate acestea, sfaturile mi se par destul de raționale și, acompaniate de muncă, nu cred că pot lăsa un om nefericit decât în situații pe care nu le poate controla, cum ar fi o boală, un accident, pierderea unei persoane dragi.

Țin la sfaturile acestea pentru că sunt atât de simple încât și un copil le poate înțelege. Primul sfat vorbește de la sine, iar, în privința celui de-al doilea, caracterul  se construiește de-a lungul vieții. Nu putem fi mereu perfecți și în niciun caz persoane excepțional de etice, însă cred că ideea este să facem ce putem cu acele condiții pe care le avem la dispoziție. Îmi repugnă un pic genul de etică rudimentară și sunt probabil mai deschisă la versiunile mai moderne, însă, orice ar fi, trebuie să te străduiești să faci ce poți mai bine în toate circumstanțele.

Mulți ignoră cel de-al treilea sfat, însă acesta din urmă este probabil cel mai important. În cursul săptămânii trecute a trecut în neființă fostul nostru coleg Răzvan Crețu și primul lucru pe care îl puteai remarca era că a fost un om extrem de iubit. Sunt convinsă că asta a venit din faptul că era el însuși o persoană iubitoare și deschisă. Poți fi cel mai bogat om din lume, așa cum zice Buffett, dacă nimeni nu te iubește.

Urăsc din tot sufletul tot felul de sfaturi idioate pe care le găsești în revistele de femei sau pe la oameni care nu au făcut nici măcar școala vieții, cu care se tot laudă pentru a se scuza că în viața lor nu au citit o carte. Vreau deci să închei acest articol, extrem de sfătos (cum mie nici nu mi-ar plăcea) în câteva cuvinte: nu mai copiați alți oameni, aveți un cap pe care să-l folosiți – experimentați, înconjurați-vă de oameni inteligenți și găsiți în toată munca voastră un sens, o utilitate! Garantez că alături de toate acestea, într-un scenariu în care oamenii acționează și nu doar visează la toate astea, vine și fericirea pe care o căutați cu atâta disperare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.