apia crediteFermierii arădeni care primesc subvenţii pe suprafaţă pot apela Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru eliberarea de adeve­rinţe pentru contractarea de credite.
APIA eliberează adeverinţe pentru beneficiarii schemei de Plată Unică pe Suprafaţă – campania 2013, care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente de la băncile care au încheiat convenţii cu agenţia.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii garantează creditele acordate de bănci fermierilor, în cadrul acestui tip de convenţie.
„Potrivit convenţiilor, la soli­citarea scrisă a fermierului, Centrul Judeţean Arad va elibera o adeve­rinţă prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) pentru anul 2013 şi că au fost finalizate controalele şi verificările administrative asupra ce­rerii de plată a beneficiarului, până la data emiterii adeverinţei, conform reglementărilor în vigoare. Pot beneficia de această adeve­rinţă şi fermierii selectaţi la controlul pe teren – clasic sau tele­- detecţie, însă numai după finalizarea acestor controale. De asemenea, în adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată în cadrul schemei SAPS şi faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare“, a susţinut Gheorghe Alda, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad.  Fermierii care vor să contracteze credite pot obţine până la 90 la sută din suma cuvenită din SAPS. Toate convenţiile încheiate între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, bancă şi Fondul de Garantare sunt postate pe site-ul APIA la adresa www.apia.org.ro.

Recomandările redacției