Mulți dintre fermierii arădeni beneficiari ai Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) vor fi nevoiți să returneze banii în condițiile în care, din cauza costurilor suplimentare generate de scumpirile din ultima perioadă, nu își mai permit să finalizeze proiectele pentru care au obținut fonduri europene, scrie economica.net.

Astfel, în contextul în care bugetul PNDR aprobat pentru perioada 2014-2020 nu acoperă și costurile suplimentare cu materialele de construcții, gaz, energie electrică și combustibili, sunt mulți fermieri care au accesat fondurile, dar nu își mai permit să finalizeze proiectul.

Din acest motiv, absorbția fondurilor europene prin PNDR 2014-2020 devine una extrem de problematică.

Această situație va fi expusă marți, 24 mai 2022, în cadrul Consiliului Agri Fish de la Bruxelles, de către ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

„Delegația română va împărtăși informații cu privire la impactul COVID-19 și al războiului din Ucraina asupra sectorului construcțiilor și asamblărilor, precum și cu privire la implementarea programelor naționale de dezvoltare rurală. Costul materialelor de construcții a crescut considerabil, împreună cu prețul combustibililor, al gazelor naturale și al energiei electrice. Costurile forței de muncă, precum și ale echipamentelor și ale altor utilaje au crescut, de asemenea. În acest context, mulți beneficiari ai programului național de dezvoltare rurală nu mai pot continua implementarea proiectelor în curs, deoarece bugetul aprobat pentru perioada 2014-2020 nu mai acoperă costurile suplimentare ridicate cauzate de creșterea substanțială a prețurilor”, informează Consiliul UE.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției