subventiiFuncţionarii APIA se plâng de lipsa de interes a fermierilor arădeni. Deşi 3.600 de fermieri din judeţ ar putea primi subvenţii pentru animale, aceştia nu se înghe­suie să depună cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad.
Dintr-un număr mare de fermieri care îndeplinesc condiţiile de acordare a primei pe exploataţie, la specia bovine, doar câteva sute s-au prezentat la APIA pentru a depune cereri. Mai mult decât atât, termenul limită pentru depunerea cererilor pentru aceste subvenţii este finalul acestei luni, astfel că, fermierii nu mai au mult timp să facă solicitări. Reprezentanţii APIA se tem că fermierii vor amâna depu­nerea cererilor pentru subvenţii pentru ultimile zile din sesiune. „Deşi a trecut jumătate din perioada de depunere a cererilor pentru solicitarea primei pe exploataţie pentru specia bovine, până în prezent au depus cereri doar 900 de deţinători de animale dintr-un număr de aproximativ 3.600 care îndeplinesc condiţiile minime. Termenul limită până la care se pot depune ce­rile este 28 octombrie 2013, inclusiv. Pentru a evita aglomeraţia la depu­ne­rea cererilor atenţionăm deţinătorii de animale să se prezinte din timp şi să nu se lase pe ultima perioadă depu­nerea cererilor“, susţine Gheorghe Alda, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad.
Producătorilor agricoli, persoane fizice ori juridice, crescători de bovine, înscrişi în evidenţa Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cod unic de identificare, pot beneficia de prime pentru schemele decuplate de producţie în sectorul lapte şi sectorul de carne.
Indiferent de sectorul pentru care depun cereri, fermierii trebuie să îndepli­nească o serie de condiţii, precum: înregistrarea exploataţiei, deţinerea unui efectiv minim de animale şi valorificarea unei cantităţi minime de lapte. Datorită compexităţii şi numeroaselor date solicitate, emiterea cererii pretipărite şi depunerea acesteia se va face numai la Centrul Judeţean al APIA din Arad. Mai multe informaţii legate de condiţiile care necesită a fi împlinite, precum şi de documentele socilitate pot fi obţinute de la Centrul Judeţean APIA, din strada Fraţii Neumann.

Recomandările redacției