Este vară, e arșiță și caracteristice acestui sezon sunt, nu… concediile, cum e la „modă“ acum printre… anumiți cetățeni, ci lucrările agricole, adică lucrări ce ne asigură hrana noastră cea de toate zilele, cel puțin în județul Arad. Dacă până în 1989 nu puteai deschide un ziar să nu vezi pagini întregi despre două subiecte: lucrările agricole și… vizitele „toarășului“, acum absența totală din coloanele de știri a „cifrelor agricole“ din teren aproape că-i face pe unii să creadă că mâncarea… crește direct pe rafturile supermarketelor… (cu investitori și produse) străine!
Grâul, vedeta „păioaselor“
Astfel, într-o discuție purtată recent cu directorul executiv al Direc­ției pentru Agricultură a Județului Arad, doctor-inginer Ioan Martin – el însuși agricultor bine așezat, am aflat că „Grâul de anul acesta este de cea mai bună calitate posibilă, este în totalitate… panificabil(!!), are greutate hectolitrică între 80 și 84%, în condițiile în care STAS-ul prevede 75%! De fapt la fel a fost și anul trecut, și anul de dinainte. De ani de zile Aradul produce doar grâu panificabil și asta trebuie subliniat“.
Și pentru un nespecialist, aceste cifre sunt clare și arată în primul rând profesionalismul și seriozitatea agricultorilor arădeni; în condițiile în care, la noi, în covârșitoarea majoritate a domeniilor de activitate domnește diletantismul și improvizația.
Iată ce ne mai spunea specialistul de la Direcția Agricolă arădeană despre această cultură foarte importantă, dacă ținem cont de aspectul că toată lumea mănâncă o „pită“. „În județul Arad, grâul a fost cultivat pe 84.000 ha, recoltarea făcându-se, în majoritatea cazurilor, în condiții bune, adică înainte de venirea ploilor. S-a înregistrat la nivelul județului Arad o producție medie record, de 5.800 kg/ha, cu 800 kg mai mult decât în anul tecut! Cu toate acestea, prețul de valorificare a grâului a fost în primă fază de 0,52-0,58 lei/kg, el chiar coborând mai apoi spre 0,50 lei/kg și chiar mai jos, cu toată calitatea lui excepțională. Trebuie menționat însă că, sporadic, în unele zone s-au înregistrat și diminuări ale producției, datorate în exclusivitate unor fenomene meteo extreme: grindină, ploi torențiale în rafală ori băltiri“ a explicat inginerul Ioan Martin.
Și celelalte culturi au „scoruri“ mari
Rezultate bune și foarte bune           s-au înregistrat și la alte culturi, în special de păioase, dar nu numai. Dar să-i dăm cuvântul specialistului Direcției Agricole. „Producții medii deosebite la nivel de județ s-au înregistrat și la alte culturi. Astfel, la triticale (cereală hibrid folosită exclusiv în hrana animalelor  –  n.red.), cultivate pe 53.200 ha,
s-a înregistrat o producție medie de 5.800 kg/ha; la orz, cultivat pe 6.500 ha, s-au înregistrat 6.200 kg/ha(!); la orzoaica de toamnă, cultivată pe 2.000 ha, s-au înre­gistrat 5.600 kg/ha; la orzoaica de primăvară, de pe cele 1.300 ha cultivate s-a înregistrat o medie de 4.000 kg/ha; la ovăz, de pe 22.600 ha cultivate s-a înregistrat o medie de 2.800 kg/ha. De asemenea, producții bune
s-au înregistrat și la rapița de ulei, unde, de pe cele 16.000 ha s-a înregistrat o medie de 3.800 kg/ha – și ar mai fi de amintit și producția bună a culturii de mazăre boabe (cultivată în câmp), unde de pe cele 100 ha cultivate s-a recoltat o medie de 1.250 kg/ha“.
Lucrările post-seceriș
înregistrează ritm bun
Odată secerișul încheiat, agricultorii arădeni au trecut și la realizarea operațiilor de curățare a terenurilor ș.a. În plus, agricultorii care se ocupă și de creșterea animalelor au și alte operațiuni de realizat. „S-au realizat și lucrări de eliberare a terenurilor ce au fost cultivate cu păioase – pe circa 100.000 ha, adică pe circa 80% din totalul culturilor, precum și alte lucrări specifice. Concomitent, se fac și arături de vară, lucrări realizate în proporție de 30% din total, operațiunile continuând în ritm alert. De asemenea, s-a mai încheiat și coasa a treia la lucernă, respectiv asigurarea nutrețului pentru hrana animalelor pentru sezonul rece“ preciza oficialul Direcției Agricole.
Estimări bune și la culturile de toamnă
În perioada imediat următoare – vorbim de începutul lunii septembrie, va demara un nou val de lucrări importante: recoltatul unor culturi precum floarea-soarelui, porumbul, sfecla de zahăr, soia ș.a. „Ne bucurăm să spunem că până acum se prevăd  recolte deosebite și la culturile de floarea-soarelui, porumb, sfecla de zahăr, soia ș.a. De exemplu, estimăm că la floarea-soarelui va fi un an bun, cu o medie de cel puțin 3.000 kg/ha – asta dacă vremea nu ne va juca feste pe final, recoltarea acestei culturi fiind programată să înceapă în prima decadă a lui septembrie. De asemenea, un pericol ce nu trebuie neglijat este cel legat și de numărul de… păsări: graurii au o preferință pentru această cultură. La porumb pot afirma că anul acesta sunt premise foarte bune. Ploile din vară au venit  în județul nostru aproape la timp și în cantitate corespunzătoare, deci ne așteptăm la producții bune și foarte bune și aici. Și sfecla de zahăr, cultivată pe 1.800 ha promite o producție bună, ploile au ajutat la timp iar perioada secetoasă n-a fost mare; din discuțiile cu fermierii reiese că producția va fi bună. Cât privește soia, cele 2.000 ha cultivate au o stare bună, cu perspectiva unei producții bune, cel puțin ca la nivelul anului trecut. Ar mai fi de făcut precizarea că la toate culturile s-au produs și diminuări și chiar distrugeri zonale iremediabile datorită fenomenelor meteo extreme ce și-au făcut simțită prezența pe porțiuni din județul Arad. Astfel, au fost zone afectate de grindină, de ploi torențiale în rafală în zone precum Buteni, Sebiș, Pecica, Semlac, după cum au spus agricultorii. În ce ne privește, vorbim de estimări medii pentru județul Arad“ a subliniat în final Ioan Martin,  directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Arad.

Recomandările redacției