Fermierii stau ca pe jar: două focare de pestă porcină sunt confirmate de autorități, în județ

0
690

După ce, acum câteva zile, autoritățile autoritățile semnalau primul nou caz de pestă porcină africană, săptămâna aceasta se știe cu certitudine că sunt două focare de pestă. Este vorba de animale bolnave găsite în două gospodării din localitatea Sânpetru German, comuna Secusigiu.

Întrucât situația s-a agravat, autoritățile arădene s-au reunit într-o ședință pentru a discuta măsurile ce se impugn. Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor a fost convocată de prefectul Florentina Horgea

Așadar, s-a stabilit că, Primăria comunei Secusigiu va identifica în regim de urgență locația unde să fie îngropate cadavrele animalelor infestate. Cel mai probabil, animalele s-au îmbolnăvit de la porcii mistreți care trec pe la marginea localității.

Vor fi organizate sesiuni de conștientizare a populației privind evoluția pestei porcine africane și se vor distribui materialele informative, la nivelul comunei Secusigiu.

Echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean Arad vor efectua controale la intrările și ieșirile din localitate pentru identificarea mișcărilor ilegale de suine, carne de porc și produse alimentare din carne de porc.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad și Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad vor da start controalelor la cantoane și gospodăriile de la liziera pădurii, pe raza localității Sânpetru – German, în vederea depistării porcilor și uciderea acestora.

Direcția Silvică Arad va trebui să facă verificări pe raza fondurilor de vânătoare, din zona Sânpetru German, în vederea identificării cadavrelor de mistreți și se vor organiza partide pentru vânarea unei cote suplimentare de intervenție aprobată de Ministerul Apelor și Pădurilor.

Toate animalele suspecte sunt sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii urmează să fie despăgubiţi de stat, în condiţiile legislației.

Și la nivel de țară, au fost identificate focare în mai multe zone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.