Festina lente

0
254

Am văzut recent un reportaj televizat despre tendința tinerilor de a nu mai răspunde la telefon și de a discuta cel mai mult prin mesaje. Cei mai frustrați în toată situația par să fie părinții, care ne trimit mesaje cu videouri haioase sau chestii drăguțe legate de copii și animale.

S-a discutat faptul că cei sub 35 de ani, deci de la milennials încolo, au pornirea de a încheia mai rapid o conversație pentru că…urăsc pălăvrăgeala. Motivul real, aș spune eu, e că nu mai avem atât timp pentru pălăvrăgeală. Viața a devenit infinit mai complexă și pur și simplu ni se pare că avem cu totul alte probleme de rezolvat decât generațiile anterioare.

Îmi repet de nenumărate ori să mă uit la clipul acela Copiii spun lucruri trăznite, să fac zece urări și să mă uit câteodată cu mama la Românii au talent. Cu toate acestea, mi se pare că am o sută de mii de lucruri de făcut numai pe calculator, prea multe pentru a putea aprinde măcar televizorul sau „răsuci fuiorul”. Mai socializăm și noi tinerii, că suntem ființe umane, dar pur și simplu parcă dialogăm sub alte forme, mereu politicoase, dar poate prea grăbite.

Timpul nu mai are răbdare cu oamenii și suntem din ce în ce mai constrânși din mult prea multe părți. Despre lipsa timpului a mai scris și colega mea, Corina Henegar. Din perspectiva mea, cel mai mult de suferit în urma acestei situații o au copiii și pensionarii singuri, care adesea se izolează în casă și nu au cu cine vorbi.  

Concluzia nu poate fi decât una. De obicei, atunci când vrei să primești ceva trebuie să faci și sacrificii. Soluția ar fi atunci să încetinim pasul și să ne oprim să discutăm cu un copil sau un pensionar de câte ori avem ocazia, să le arătăm că suntem bucuroși chiar în acea zi că îi vedem și îi putem auzi.

Desigur că în continuare, nu o să putem face mereu asta și uneori trebuie să ne mai iertăm și pe noi înșine că nu ne facem datoria chiar la cele mai înalte standarde. Ideea e doar de a ne permite să ne grăbim mai încet. Deci Festina lente (Grăbește-te încet), cum zice adagiul roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.