Festival gastronomic românesc și Cupa Internațională de șah la Gyula

0
336

Sâmbătă, 25 septembrie 2021, în organizarea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU) şi a Centrului de Documentare şi Informare al ATRU (CDI), în premieră la un camping din centrul staţiunii Gyula, aflat în proprietatea unui membru al comunităţii istorice româneşti din Ungaria, a avut loc cea de-a XVI-a ediţie a „Festivalului Gastronomic Românesc pe Ţară”. La această manifestare a participat și Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

Diplomatul român s-a întreţinut cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria, dar şi cu oficialii prezenţi, printre care Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei; Bertold Netea, viceşedintele AŢRU; Mariana Negreu Vetro şi Gheorghe Pătcaş, deputaţi ai AŢRU, ş.a.

La manifestare au participat şi reprezentanţii entităţilor care derulează în parteneriat proiectul RoAct, finanţat de către Secretariatul General al Guvernului României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP): Veronica Demenescu, preşedintele Asociaţiei „Societatea Internațională de Studii Muzicale” şi Alina Pădurean, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi Sociale a Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV).

La ediţia din acest an, la competiţie au participat peste 20 de echipe, din Ungaria şi România, ce au prezentat publicului şi juriului diverse tipuri de mâncăruri. La festival au participat primari de localități, conducătorii instituţiilor organizatoare, reprezentanţi ai autoguvernărilor româneşti din Ungaria, profesori şi elevi de la şcoli la care învaţă copiii românilor din Ungaria, dar şi oaspeţi români din județele Arad şi Bihor.

Cupa Internaţională de şah „Alexandru Hoţopan” la Gyula

De asemenea, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria din Gyula, s-a desfăşurat în data de 25 septembrie 2021, a XII-a ediţie a Concursului Internaţional de şah „Alexandru Hoţopan”. La competiţie au participat 37 de concurenţi, din Ungaria, România şi Serbia, la diverse categorii de vârstă.

Promotorul acestei manifestări este Ioan Cozma, român originar din Gyula, profesor, şahist, membru al coralei „Pro Musica”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.