Anul acesta, în perioada 24-29 octombrie Aradul găzduiește cea de-a a XXIII-a ediție a Fes­tivalul Internaţional de Teatru Tânăr Francofon „Amifran“. Des­pre acest adevărat fenomen ne-a vorbit ca de fiecare dată profesorul Florin Didilescu – creatorul şi inima Asociaţiei Amifran – care ne-a făcut o interesantă pre­zen­tare a acestei ediții.
„Fidel unei promisiuni făcute acum 23 de ani, Festi­valul Internaţional de Teatru Tânăr Francofon reuneşte – şi anul acesta, pe scena mare a Teatrului Clasic «Ioan Slavici», mai bine de 200 de liceeni din România, Franţa, Italia, Rusia, Bulgaria şi Polonia. Contextul internaţional – din păcate altul, mult mai grav decât cel al «crizei gripei aviare» din 2006, a descurajat drastic participarea unor invitaţi tradiţionali precum Cehia, Spania, Austria, Canada, Serbia, Ungaria sau Belgia“ a început domnia sa prezentarea.
În ceea ce privește desfășurarea și contextul acestei acestei ediții am aflat apoi că: „festivalul propune 22 de spectacole, trupele fiind în marea lor majoritate din oraşele din România unde atelierele de teatru licean francofon se încăpăţânează să nu obosească. Emu­- laţia şi atracţia irezistibilă a fenomenului Amifran aduce la întâlnirea autumnală arădeană liceeni din Bucureşti (două trupe), Constanţa, Slobozia, Târgu Jiu (3 trupe), Iaşi, Huedin, Cluj-Napoca, Dej, Bistriţa, Baia Mare, Sighetu Marmaţiei şi, în premieră la Arad, pe cei de la Liceul «Ioan Slavici» din Panciu. Dimensiunea internaţională e dată de pre­zenţa unor trupe din Lyon, So­fia, Catania, Lodz şi Moscova. Festivalul se va desfăşura în nota lui obişnuită ce presu­pune, în afară de prezentarea respectiv vizionarea spectacolelor, şapte sesiuni de dezbatere a prestaţiilor scenice ale liceenilor francofoni, 14 ateliere de teatru conduse de profesioniști francofoni, un spec­- tacol al atelierelor, un concurs spectacol pe tema dramatur­giei franceze (anul acesta la loc de cinste va fi Boris Vian şi piesa sa Equarrisage pour tous), o expoziţie de fotografii (Dincolo de cortină). Şi tot ca de obicei, un grup de elevi ai Colegiului Naţional «Moise Nicoară» va redacta «Girouette de la nuit», cotidianul festiva­lului“.
Evoluția trupei arădene în fața arădenilor va fi în mai multe spectacole. „Amifranii vor performa în mai multe reprize: sâmbătă 24.10, ora 20.30, ge­neraţiile 2011, 2012, 2013 – acum studenţi sau masteranzi la Cluj, Bucureşti şi Timişoara – vor relua unul dintre cele mai longevive spectacole ale Amifranului «Au revoir, à la prochaine!» pe care îl vor de­dica regizorului francez Alain Sabaud care a montat patru spectacole în coproducție cu teatrul arădean între anii 2008-2012 şi care ne-a pără­sit în vara aceasta.
Marţi, 27 octombrie, de la ora 14 va avea loc spectacolul „La petite ONU” de Jean-Michel Ribes, premiat la festivalul Maski din Moscova (decembrie 2014) precum şi la Festivalul de Teatru Licean Francofon de la Pecs (2015). Cei interesaţi vor putea urmări ultima producţie a amifranilor «Auto-psy de petits crimes innocents» după texte de Gérald Gruhn şi Vasile Leac, miercuri, 28 octombrie, de la ora 20.00, o reprezentaţie pe care amifranii o aşteaptă cu mari emoţii pentru că în sală vor fi prezenţi şi cei doi autori. De altfel, Gérald Gruhn s-a oferit să conducă, în mod benevol, un atelier de producere de text (Inventer des mots) pentru elevii francofoni cu înclinaţii literare“ a mai precizat profesorul Florin Didilescu.
Ar mai fi de spus că această a XXIII-a ediție a fost posibilă datorită sprijinului financiar al Consiliului Municipal Arad și al Centru- lui Municipal de Cultură, al Consiliului Județean Arad și al Centrului Cultural Județean, al Ambasadei Franței la București și al Organiza­ției Internaționale a Francofoniei.

Recomandările redacției