Festivalul Cântecului Popular din Ţara Zărandului va fi aniversat printr-o gală

0
604

Festivalul Cântecului Popular din Ţara Zărandului se va desfășura tot la Moneasa, și nu la Sebiș, după cum a hotărât conducerea Consiliului Județean Arad.

Hotărârea a fost luată astăzi de președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, urmare a solicitării primarilor din localitățile din jurul comunei Moneasa. Festivalul se va organiza, ca în fiecare an, la Moneasa, însă fiind vorba despre o ediție aniversară, anul acesta, evenimentul va lua o amploare aparte, prin organizarea unei gale, la Sebiș.

Festivalul a fost inclus pe agenda Centrului Cultural Județean, care urmărește să pună în valoare tradițiile folclorice autentice, cântecul, jocul și portul popular. „Din păcate, Ministerul Culturii nu a susținut financiar acest eveniment, oricât de important ar fi el pentru stațiunea Moneasa sau pentru turiștii care o vizitează (de altfel, dincolo de vorbe multe, Guvernul României nu a susținut Moneasa la modul consistent niciodată, nici cu fonduri pentru cultură și cu atât mai puțin pentru dezvoltare locală). Ar fi fost de dorit ca parlamentarii PSD, măcar, să fi obținut o finanțare pentru stimularea acestui eveniment, ceea ce însă nu s-a întâmplat, pentru că și interesul acestora față de Moneasa este tot declarativ”, a spus Iustin Cionca, președintele CJA.

Practic, Consiliul Județean, prin Centrul Cultural Județean va aloca fonduri pentru două evenimente distincte.

Cel de la Moneasa va respecta tiparul edițiilor precedente, pe când gala de la Sebiș va reuni întreaga zonă a Văii Crișurilor. Sebișul are și avantajul faptului că administrația locală de aici s-a preocupat să construiască și să amenajeze un Palat Cultural modern, care are capacitatea să primească interpreții și publicul în caz de vreme rea „ceea ce la Moneasa nu există, fiindcă aici nici administrația locală și nici cea de la București nu a reușit să realizeze un obiectiv care să găzduiască evenimente de amploare” – susține președintele Consiliului Județean Arad).

„Răspundem astfel solicitărilor și inițiativei primarilor de pe Valea Crișurilor, care au nevoie de manifestări culturale de valoare”, a conchis președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.