În această perioadă și mai ales pe căldurile pe care le resimțim cu toții, au fost organizate tot felul de activități care au fost interzise din cauza pandemiei. Prezența publicului însă, într-un număr extraordinar de mare, s-a datorat celor doi ani în care au fost nevoiți să stea în izolare. Au fost lipsiți de anumite întâlniri care se făceau cu ocazia Zilelor comunităților, Fiii satului, nedei, nunți, botezuri, onomastice și multe altele.

Iată că duminica aceasta care a trecut am avut o zi de foc. Au fost mai multe localități unde am participat la activițile culturale, organizate de primării, Centrul Cultural și Consiliul Județean, nu au lipsit reprezentanții formațiunilor politice, reprezentanți ai Consiliului Județean, parlamentari și europarlamentari. Dar aș greși să spun că nu au fost întâmpinați așa cum se cade de cei prezenți la activitatea culturală organizată în primul rând de edilul șef și Consiliul Local, unde a fost bine organizată ordinea de către jandarmerie, poliție și alte servicii pe care le mai au ei pe lângă primării.

Am luat prima activitate în comuna Archiș, mai precis locul de destinație Satul de Vacanță – o zonă superbă pentru cine nu o cunoaște. Dacă o dată te duci să vezi această zonă, nu vei regreta niciodată.

Am plecat de la Căminul Cultural din satul Groșeni, unde în fața căminului s-a încins o horă de localnici și de echipa de dansatori, iar de acolo până la Satul de Vacanță s-au deplasat cu mașinile în coloană. În fața acestei coloane era alesul lor, tânărul primar Nicolae Pavel Valea, la care în urmă cu ceva vreme, cam prin primăvară, ne-am deplasat împreună în Satul de Vacanță, unde m-a dus și mi-a arătat câteva izvoare de apă bine amenajate, cu mese, scaune, coșuri de gunoi. Deci se vedea o mână de gospodar. A avut de unde să învețe.

Să revenim la subiectul nostru. O dată ce am ajuns duminică în Satul de Vacanță, o locație la poalele Munților Codru Moma, pe scenă a început o slujbă cu un sobor de preoți, la care au participat cei prezenți. După care edilul șef al comunității le-a urat un bun venit celor prezenți, după care le-a cerut, timp de câveva ore, să se simtă bine și „să uităm cu toții de ce-i rău, că ne-a fost destul de stat izolați doi ani. Avem o zonă, dragii mei, de vis aici la noi. Avem de toate, așa că vă urez sănătate și Doamne ajută!“.

Program artistic

Programul artistic a fost destul de bogat, cu dansuri și cântece specifice zonei. Programul a fost deschis de Ansamblul artistic Codrenii din Groșeni, urmat de Ansamblul Spicul Grâului din Beliu, Bujorii din Șofronea, Țărinuța din Bocsig. Programul a beneficiat de orchestrația Fraților Șandru. Au mai urcat pe scenă Druscelele din Bârsa, Junii din Dezna, Crișul Ineu, solistele Voichița Suba, Ioana Luguzan, Ionuț Langa, Radu Mateș, Claudia Volentir din Ineu și bineînțeles renumitul solist vocal bihorean Cornel Breza.

Prezent la eveniment a fost și o parte din staful PSD Arad, care a asistat la programul artistic.

Una peste alta a fost un program foarte frumos, dar pe sfârșite au apărut câțiva stropi de ploaie care însă nu au speriat pe cei prezenți, care își doresc această ploaie pentru culturile agricole.

Recomandările redacției