Duminica trecută a fost o vreme deosebit de frumoasă pe Valea Crișului Alb, fapt ce a adus un spor de frumusețe multor acțiuni culturale organizate la sfârșit de săptămână.
Este și cazul manifestării desfășurate în satul Aldești, aparținând de comuna Bârsa, Festivalul dansului și portului popular din zona Crișului.
Mai multe trupe din județ au participat la festival, evoluând cu virtuozitate pe scenă, înveșmântați în frumoase costume populare specifice zonelor lor.
În organizarea manifestării un aport deosebit l-a avut Nelu Manea, instructor ce se ocupă de multă vreme de Ansamblul Călușarii din Aldești, despre care tot el spune că este continuatorul unei frumoase tradiții în zonă.
Salutul primarului
În deschiderea frumoasei manifestări culturale, câteva cuvinte de suflet și de… bun venit a spus Avram Ciev – primarul comunei Bârsa, subliniind printre altele că „manifestarea culturală la care sunteți prezenți, intitulată La Izvorul Dorului și care a ajuns la a IV-a ediție va beneficia de prezența unor ansambluri valoroase, ansambluri care au venit însoțite de primarii comunelor din care sunt, motiv pentru care le aduc mulțumiri atât colegilor mei primari cât și artiștilor. Fac referire la: primarii din Cărand și Ignești, primarul din Olari – ce este alături de Ansamblul Mariana Grațian. Din partea conducerii județului se află alături de noi chiar președintele Consiliului Județean Arad – Iustin Cionca precum și deputatul Eusebiu Pistru“ .
Gazdele au deschis festivalul
Prezentatorul programului manifestării, Teodor Coraș – care a interpretat și câteva melodii populare de pe Criș –  a prezentat apoi pe rând pe fiecare dintre cei ce au urcat pe scenă.
Festivalul a fost deschis de gazde prin Ansamblul Călușarii din Aldești. Au urmat apoi: Ansamblul Codrenilor de la Groșeni, avându-l ca instructor pe Aurel Răzvan, Ansamblul Druscelele din Bârsa – instruitde  Ioan Todica, un renumit instructor de dansuri populare și având în mijlocul lor pe micuța interpretă de muzică populară Roberta Tomșa, evoluțiile micii soliste adunând frumoase aplauze la fiecare apariție; Ansamblul Mariana Grațian din Olari, însoțit de primar; Ansamblul din Aluniș cu solistul Aurel Budugan; Ansamblul din Chișineu-Criș ce a prezentat o serie de dansuri deosebite din zonă; Ansamblul Doina Mureșului din Arad, având ca însoțitor pe renumitul coregraf Viorel Nistor. Au cântat interpreții: Corina Dobra, Sorina Lupșa, Cornelia Vic, Maria Condea, Alin Neag și numeroși alții. Au fost și solo-uri instrumentale, la saxofon a cântat Flavius Ana – un tânăr care promite o carieră deosebită.
Concluzia frumoaselor evoluții a fost că „avem un folclor deosebit, avem și tineri talentați care prin evoluțiile lor îl pun în valoare, trebuie însă sprijiniți mai consistent în demersurile lor, pentru a nu-i lăsa să se piardă; mai ales că vin cu piese din zonele lor evidențiind originalitatea și frumusețea acestor tradiții“ după cum evidenția pertinent un oficial.
Artiștii au fost „omeniți“ cu un meniu ce a constat dintr-o tocăniță gustoasă de carne de porc dar și din porții generoase de prăjituri, alături de băuturi răcoritoare și apă minerală la discreție.
Numai cuvinte de laudă
Deși a fost o manifestare ce a adunat o mulțime numeroasă de spectatori, organele de ordine au… „șomat“ –  în sensul că nu a fost nevoie să intervină, deși au fost prezenți acolo pe tot parcursul festivalului. Agenții au vegheat și la siguranța spectatorilor, pe totă durata manifestării, acolo unde aceștia erau în postura de a traversa șoseaua.
Frumoasa manifestare folclorică a adunat aplauze la scenă deschisă, prin evoluțiile deosebite ale artiștilor. Astfel, atât organizatorii cât și oaspeții au avut numai cuvinte de laudă la finalul acesteia.

Recomandările redacției