Una din cele mai reuşite ediţii ale festivalului Maris Fest a avut loc weekend-ul trecut la Bulci, sat aparținând de comuna Bata. Festivalul de muzică folk a adunat şi în acest an sute de împătimiţi ai genului. „Folk Maris“ s-a desfăşurat în două seri, având și o mai mare amploare, fiind primul an cu patru capete de afiş – adică singurul festival de folk din ţară cu patru capete de afiş în aceeaşi seară. În cele două seri, peste o mie cinci sute de arădeni s-au bucurat de folk de calitate, într-un cadrul special, cu care cei mai mulți erau deja obişnuiţi. Vineri seară a fost organizat şi un foc de tabără, apogeul şi elementul aparte care a încheiat prima seară de festival.
Sâmbătă au urcat pe scenă nume mari ale folk-ului românesc precum Daniel Julean, Nelu Pitic, Marius Baţu, Adrian Ivaniţchi, Mircea Bodolan şi Mircea Vintilă. Cum era de așteptat au creat o atmosferă incendiară, la urmă cântând împreună. „În fiecare an venim, am bifat fiecare ediţie, chiar şi în vremurile când erau condiţii grele. Vom veni cu tot dragul de fiecare dată aici, la Bulci. E mai special acest festival pentru contextul în care se desfăşoară şi interesul pe care l-a creat printre arădeni” a spus Nelu Pitic.
Mircea Vintilă a avut parte – spre finalul concertului de sâmbătă – de o surpriză din partea colegilor şi organizatorilor. Inspirați de vecinătatea mărețului Castel Mocioni, celebrul folkist a fost… înnobilat cu titlul de… baron al folk-ului românesc, fapt consemnat într-un document pe care i l-a înmânat colegul său Daniel Julean.
Viceprimarul comunei Bata – unul dintre organizatorii „de suflet“ ai festivalului, Ladislau Heleport sublinia și el caracterul aparte al ediției. „A fost o ediţie foarte reuşită, datorită faptului ca au fost patru capete de afiş, Mircea Vintilă fiind invitatul special. Am avut parte şi de timp frumos, călduros, au venit în număr aşa de mare spectatorii. În amândouă zilele, au fost în jur de o mie trei sute de persoane. Vineri seara, s-a estimat un număr de 250 de persoane. Totul s-a petrecut fără incidente neplăcute, n-am avut parte de astfel de incidente. Lumea s-a simţit bine, au fost care au rămas până duminică în jurul orelor prânzului, pentru a se odihni. Sperăm să avem putere, sănătate şi finanţare cu sprijinul celor de la Consiliul Judeţean, să continuăm organizarea acest festival şi pe viitor, oricum mulțumim și firmei ELID COM din Birchiș – personal adminiastratorului Dorel Zbîrcea, care ne-a sponsorizat cu materialele pentru scenă”, a spus vicele bătan.
Organizatorii – Centrul Cultural Judeţean Arad, Primăria Bata, alături de partenerii tradiţionali:NewsAr.ro, Port Arthur şi începând din acest an, Selin’s – au avut motive de bucurie: ediția a fost o reușită totală. O ediţie specială, care s-a bucurat de vreme frumoasă şi de o prezenţă puternică a arădenilor. Înghesuindu-și corturile în Parcul Castelului Mocioni încă de vineri, aceștia parcă nu mai doreau să părăsească festivalul dar şi frumoasa zonă, astfel că au mai zăbovit acolo şi duminică.
Claudia Gavra
Florica Bunaciu

 

Recomandările redacției