Festivalul de Teatru Clasic continuă într-o variantă… modernă

0
199

Festivalul Internaţional de Teatru Clasic se află la jumătatea drumului şi continuă să ofere publicului ară­dean şi invitaţilor săi şansa descoperirii variatelor formule teatrale, şansa unor întâlniri de excepţie, şansa unor întâlniri necesare. La FITCA, în următoarele două zile, regizoarea Ada Lupu Hausvater, trupa Subcarpaţi şi scenografa Iuliana Vâlsan re-creează lumea shakespea­riană pe texte remixate de Peca Ştefan. Iar directorul de scenă Victor Ioan Frunză împreună cu scenografa Adriana Grand redescoperã actualitatea lui Molière.
Astăzi, 17 noiembrie, în a şasea zi a Festivalului, de la obişnuita oră 19.00 şi în aceeaşi sală plină de aer proaspăt, sărbătoresc, Tea­trul Naţional „Mihai Emines­cu” Timişoara prezintă Hamlet. Nu unul prăfuit, nici unul vocal pentru care adevărul, principiile și exercițiul liber­tăţii reduc compromisul și meschinăria la dimensiunea unui vârf de spadă. Ci un „Hamlet” profund social, re­mixat de Peca Ştefan şi inspirat pigmentat de sune­- tele cu reflexe ancestrale ale artiştilor de la Subcar­paţi. Un spectacol curajos de contemporan, o lume apusă, dar extrem de actuală. Simbolul cultural universal cu­prins într-un text precum Hamlet este revelat de Ada Lupu Hausvater într-un spec­tacol fără limitări canonice.
Spectacolul Domnul Jurdan certifică valabilitatea universală a structurii „Bur­ghezului gentilom” de Jean-Baptiste Poquelin Molière. Rescrisã dramaturgic de Victor Ioan Frunză şi jucată de actorii Teatrului „Regina Maria” din Oradea, piesa se transformă într-un spectacol al vremurilor noastre. O co­medie cu un nou înveliş, des­pre un nepieritor parvenit, pedant care îşi decorează viaţa cu aceleaşi artificii dar, de această dată, în „tendinţele” vremii. Directorul de scenă semnalează această încercare eternă şi asiduă de a corespunde înaltei societăţi, însă fără a ştirbi spiritul comediei, râsul tonic care îndreaptă moravuri. Spectacolul este prezentat la Arad vineri, 18 noiembrie, ora 19.00, la Sala Mare.
Seara de vineri se va sfârşi într-o cheie muzical-vizuală remarcabilă. Un eve­niment-happening, unic în România – The Tango Orchestra Show, produs de Asociaţia Tango Timişoara. O compoziţie aparte ce cu­prinde tangouri originale compuse de Cári Tibor, interpretate de The Tango Orchestra – Cári Tibor Pro­ject şi „ilustrate” cu lucrările pictorului Andrei Medinski. De la ora 22.00, în Sala Studio. Un eveniment exerciţiu de eliberare a spiritului de convenţiile artei.
„Bucuria e starea de spirit normală a omului – spunea Cehov. Cu bucurie şi cu sufletul deschis vă aşteptăm şi în zilele următoare la FITCA 22 !“, spun reprezentanţii teatrului arădean.
(A.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.