Cea mai mare sărbătoare păpuşărească din vestul ţării, Festivalul Internaţional de Teatru de Animaţie Euromarionete, îşi ridică prima cortină în această dimineaţă. „Vor fi șase zile de bucurie pentru toți cei care încă mai cred în poveștile copilăriei. Vor fi șase zile în care cei mai talentați artiști păpușari din țară, dar și din lume, își vor spune inspirat istoriile în fața celor mai mici iubitori de teatru din Arad. Vor fi șase zile, în care și adulții se vor bucura de spectacole care le sunt dedicate special lor, într-un demers artistic de neratat”, ne transmit, în acest sens, reprezentanţii Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.
Din selecția celei de a XIX-a ediții a FITA fac parte trupe consacrate ale artei păpușărești din România – Teatrul „Arlechino” (Brașov), Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” (Timișoara), Teatrul „Regina Maria”/Trupa „Arcadia” (Oradea), Teatrul de Păpuși „Puck” (Cluj-Napoca), Teatrul Clasic „Ioan Slavici”/ Trupa Marionete (Arad), Teatrul „Țăndărică” (București), Teatrul „Merlin” Timișoara, Teatrul „Ion Creangă” București, Trupa „Hopa Trop” București – și din restul Europei – Stuffed Puppet Theatre (Neville Tranter, Olanda, Australia) Duda Paiva Company (Olanda, Brazilia), Credo Theatre (Bulgaria), Teatrul Național Pecs (Ungaria).
Din programul acestui an fac parte și trei spectacole-eveniment care se adresează în exclusivitate publicului adult. „Este vorba despre BABYLON (prezentat în premieră în România) – o dramă a refugiaților, o poveste biblică modernă despre om și despre destinul său (Stuffed Puppet Theatre / Neville Tranter – Olanda / Australia), BASTARD! (prezentat în premieră în România) – un moment de reflecție ciudat și trist despre a manipula sau a fi manipulat, a poseda sau a dărui (Duda Paiva Company – Olanda / Brazilia) și MANTAUA, după Gogol – o poveste despre libertatea spiritului uman, care refuză sa fie întemnițat în interiorul unei… haine (Credo Theatre – Bulgaria)”, completează reprezentanţii instituţiei teatrale.
Programul Festivalului
Iată şi programul Festivalului Internaţional de Teatru de Animaţie Euromarionete, ediţia 2018:

JOI, 3 mai
9:30 – 11:00 Sala Mare Teatrul Clasic
SCUFIȚA ROȘIE – Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara
9:30 – 11:00 Sala Trupa Marionete
AVENTURILE LUI CHILLI RAMIREZ – Teatrul Arlechino Brașov

VINERI, 4 mai
9:30 – 11:00 Sala Mare Teatrul Clasic
PUNGUȚA CU DOI BANI – Teatrul Puck Cluj-Napoca
9:30 – 11:00 Sala Trupa Marionete
PINOCCHIO – Teatrul Regina Maria / Trupa Arcadia Orad
19:00 Sala Trupa Marionete
BABYLON – The Stuffed Puppet Theatre – Neville Tranter – Australia/Olanda

SÂMBĂTĂ, 5 mai
11:00 Sala Trupa Marionete
POVESTEA PORCULUI – Trupa Marionete Arad
19:00 Sala Studio Teatrul Clasic
BASTARD! – Duda Paiva Company Brazilia/Olanda

DUMINICĂ, 6 mai
11:00 Sala mare Teatrul Clasic
OMUL DE ZĂPADĂ – Teatrul Țăndărică Bucuresti
19:00 Sala Trupa Marionete
MANTAUA – Credo Theatre Bulgaria

LUNI, 7 mai
10:00 Sala Mare Teatrul Clasic
SPAIMA ZMEILOR – Teatrul Ion Creangă București
11:00 Sala Trupa Marionete
INIMA DE PIATRA – Teatrul Merlin Timișoara
MARȚI, 8 mai
10:00 – 11:00 Sala Trupa Marionete
HARAP ALB – Hopa Trop București
12:00 Sala Mare Teatrul Clasic
MUMUS / BAU BAU – Teatrul Național Pecs Ungaria

Mai multe detalii găsiți pe pagina de internet a FITA 2018: www.trupademarionete.ro/festivalul-euromarionete. Biletele se pot achiziționa atât de la casieria teatrului, cât și online pe www.biletmaster.ro.
(G.S.)

Recomandările redacției