IMG_8405 Birsa IMG_8440 Birsa IMG_8374 Birsa IMG_8411 IMG_8415 Birsa IMG_8418 Stepan Grigore IMG_8420 barbatei Romulus IMG_8423 Giorgina ClonoschiPe o vreme frumoasă și nu așa de caldă ca în restul săptămânii, duminica trecută la Bârsa s-a ținut a șaptea ediție a frumosului festival intitulat „Flori de Sânziene“. Alături de Primărie festivalul a fost susținut de Centrul Cultural Județean Arad.
Deschiderea oficială festivă a avut loc puțin după miezul zilei, după ce tineri îmbrăcați în frumoase straie populare au defilat din fața Primăriei până în deal, unde a fost amenajat locul de desfășurare a festivalului – acolo fiind amplasat un cort mare.
Cuvântul primarului
Primarul comunei Bârsa – Avram Ciev a adresa salutul său de bun-venit tuturor celor prezenți, subliniind: „mă bucur că văd acum, aici, atât de mulți prieteni în jurul nostru. Aceasta înseamnă că apreciați ceea ce s-a făcut până acum. Vom petrece împreună o după-amiază cultural-folclorică deosebită; știu și știm cu toții că un popor trebuie să-și apere valorile culturale. Un popor fără cultură este mort, dispare ca nație. De aceea mă bucur când mă uit în jur și văd atât de mulți oameni îmbrăcați în costumele populare specifice zo­nei. Mă uit cu drag la… «lăstarii» noștri pe care trebuie să-i îndemnăm spre ceea ce este specific româ­nesc, adică: respect, cultură, tra­­diție și muncă. Dacă astea le avem, atunci mergem pe un drum bun.
Pe de altă parte, ne putem mândri până acum de roadele pe care le-am primit de la natură. Bârsenii sunt oameni harnici și buni la suflet; am fost întotdeauna alături de ei și eforturile lor. Am o foarte bună colaborare cu viceprimărița și cu Consiliul Local, de aici și rezulta­tele; unde astea nu funcționează, totul scârție“ – a mai spus Avram Ciev.
Oaspeții salută publicul
Prezenți la aceste momente deosebite au fost și Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad, depu­tatul Eusebiu Pistru, senatorul  Traian Igaș.
După tradiționalele felicitări adresate asistenței, Nicolae Ioțcu a subliniat câteva aspecte. „Adresez feli­citări primarului dar și viceprimăriței, Consiliului Local și tuturor localnicilor pentru rezultatele cu care se mândresc. Am sprijinit și până acum și vom sprijini și în continuare comuna Bârsa în proiectele sale ori de câte ori este cazul și atunci când este posibil. Faptul că ați răspuns în număr atât de mare chemării lui înseamnă că apreciați eforturile pe care le face, împreună cu echipa sa, pentru comună“.
Și deputatul Eusebiu Pistru a adresat salutul său tuturor celor prezenți.
„Ne bucurăm că prin prezența dumneavoastră în număr atât de mare demonstrați că iubiți aceste tradiții transmise din moși-strămoși dar și că apreciați eforturile făcute de echipa de la Primărie, în întregul ei. Este drept că trebuie să ne întoarcem către valorile strămoșești, către frumusețile pe care ni le-au transmis cu atâta efort de-a lungul veacurilor; inclusiv în ceea ce privește frmusețea portului popular tradițional românesc“.
În cuvinte puține și senatorul Traian Igaș a subliniat importanța derulării acestui festival, a amintit importanața realizărilor echipei de la Primărie și a urat tuturor să petreacă o după-amiază plăcută.
Spectatorii apreciază festivalul
Până la începerea spectacolului participanții la festival – oaspeți și spectatori – au petrecut câtva timp în fru­moasa zonă unde a fost amplasată scena și cortul.
„Când vezi și numai cum este amenajat acest loc unde este festivalul îți dai seama că este mână de gospodar: atât a primarului cât și a viceprimăriței Luminița Toma. Este deosebit ceea ce se petrece aici de ani de zile: există preocupare pentru cetățeni. N-aș fi vrut să vă spun chiar eu asta pentru că sunt consilier local. Însă aici nu contează din ce partid suntem: toți luptăm pentru comună. Satul Hodiș este mic, dar avem aranjat Căminul Cultural și urmează să mai facem niște poteci. Avem obligație să păstrăm tradiția și e bine că mai avem câte o zi ca aceasta ca să ne mai bucurăm și noi după atâta muncă“ – ne mărturisea Grigore Stepan din satul Hodiș.
„Ne-a impresionat plăcut organizarea și componența programului. Evoluția acestor copii minunați parc­ă îți dă putere: mă gândesc la cât efort au depus cei care i-au instruit. Tot respectul și admirația pentru conducerea Primăriei: nu poți face așa ceva fără un colectiv bun, multă bunăvoință și atragerea unor sponsori. Important este și să vrei să faci așa ceva. E frumos ce face primarul de aici; și la noi la Dezna primarul mai face acțiuni cu copiii ceeea ce este frumos și deosebit“ – a observat și Giorgina Clonoschi din Dezna.
Cuvinte de apreciere a avut și Romulus Bărbătei din satul Bârsa.
„Se vede preocuparea celor din primărie. Eu sunt om în vârstă și știu că la noi totdeauna au fost tradiții frumoase. În celălalt regim  s-au cam pierdut, dar acum, de când este acest primar au reînviat toate. Văd la televizor că sunt «mâncărimi» prin alte părți și mă bucur că aici este pace și înțelegere și totul se schimbă în bine de la un an la altul. M-au trecut fiori de bucurie când am văzut tinerii încolonați și în haine de sărbătoare plecând din fața Primăriei… Ne-au mai descrețit frunțile acum la sfârșit de săptămână“ – a încheiat vorba localnicul.
Cu impresionantă distribuție, spectacolul s-a întins până seara târziu, când a fost rândul „greilor“ să intre în scenă: Formația Rapsozii Zarandului, interpretele Sava Negrean Brudașcu și Mariana Anghel – sunt doar câteva  exemple ilustrative a valorii acestei manifestări.

Recomandările redacției