La sfârșit de săptămână, mai precis în duminica trecută, la Bârsa, a avut loc Festivalul folcloric „Flori de Sânziene”, serbarea ajungând deja la ediția a XIII-a. Această sărbătoare, cu ani în urmă, și-a desfășurat activitatea pe un deal, cu o priveliște deosebită, dar natura și capriciile vremii au făcut ca pentru al doilea an consecutiv, aceasta să își schimbe locația, în spatele Primăriei.
Iată ce ne spune domnul primar Avram Ciev:
„Am hotărât împreună cu Consiliul Local să îi schimbăm locația, pentru că ne-a prins o furtună și nu știam încotro să o luăm. Aici nu avem probleme, indiferent de vreme”.
Ce program aveți anul acesta față de anul trecut?
„Eu zic că este mult mai bun decât în anul 2018, dar asta se poate vedea și în publicul prezent, la sărbătoarea noastră. M-am axat mai mult să avem programul, obiceiul și tradiția, din zona noastră, veți vedea și parada portului nostru popular. La noi pe vremuri se numea Ștabul (n.r. taraful) de la Bârsa, care era renumit să cânte la nunți, botezuri și nedei. Programul nostru va începe cu parada portului popular, care va trece prin fața Primăriei, până la locul unde se va desfășura activitatea culturală”.
După ce am ajuns în fața scenei frumos împodobită cu ghivece cu flori, și o masă unde am fost primiți ca oaspeți cu acces la vizionarea spectacolului, la începutul activității, primarul a fost invitat pe scenă, pentru a susține un discurs.
„Bine ați venit la „Festivalul Flori de Sânziene” 2019, al comunei Bârsa. Iată că a trecut un an de când nu ne-am mai văzut în acest loc, unde se va desfășura programul nostru artistic, și totodată
mulțumesc celor prezenți care au răspuns invitației, astfel că putem începe spec­-tacolul”.
Primii care a urcat pe scenă a fost Ansamblul Pădureanca, de la Chisindia, care a fost însoțit de primarul comunei, Ionel Pașca, după care a dansat Ansamblul Drușcelele din Bârsa. Un ansamblu de renume a urcat pe scenă, care prin definiția lor de păstrători de tradiții, au încântat publicul, venind și ei însoțiți de primaul comunei Șicula, Duțu Căprar. A urmat ansamblul de la Beliu, care l-a avut alături pe primarul Horhat Emanuel Coraș, după care au mai dansat Ansamblul Roșia de Bihor și Crăișorii Moților din Tisa-Nouă.
Solista de muzică populară Mădălina Matcău, împreună cu Ansamblul Drușcelele, Denis Draga, Denisa Avram, Alin Neag, Mihaela Suciu, Surorile Tomele din Bihor, Rapsodia, Corina Satmari, ansamblul de la Șofronea au încântat spectatorii, însă și mulți alți interpreți sau dansatori care au venit în mod spontan, pentru că și vremea a fost prielnică. De asemenea, au mai cântat împreună pe scenă solista Cosmina Brădean și Alexandru Pop. Pentru invitați, gazdele au pregătit și un gulaș foarte bun, pe lângă alte diverse feluri de mâncare și băutură. A fost minunat să privim copiii cum încercau să învețe mișcările de dans ale celor de pe scenă. La sfârșitul săptămânii trecute, la Bârsa a fost un program deosebit, cu multe echipe de dansatori, astfel că fiecare a adus ceva specific din zona lui.
Voicu Sida

Recomandările redacției