Duminică a mai scăzut ceva mercurul în termometre. Nu mult, doar cu câteva grade, însă suficient cât să ne simțim bine și să putem respira în sfârșit, având în vedere temperaturile de nesuportat din ultima perioadă.

La Revetiș, la Căminul cultural, am avut parte și de puțină umbră, iar în partea laterală a clădirii a fost soare până târziu. Unii au fost nevoiți să suporte soarele până târziu, iar unii au avut parte de căldură mare, mai ales cei care pregăteau tocana în cazanele de fontă.

La acest eveniment, organizat de ASCT Străjerii Cociubei, Primăria comunei Dieci, Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad, într-un sătuc destul de mic s-au adunat mulți cetățeni din diferite zone atât ale județului nostru, cât și din alte județe precum Bistrița Năsăud sau Hunedoara. O activitate foarte frumos organizată. Ca de obicei, la noi toate activitățile încep cu rugăciune. Și aici, a fost oficiată o slujbă religioasă de către un sobor de preoți, după care domnul primar Ștefan Galea și viceprimarul Bogdan Florin i-au salutat pe cei prezenți într-un număr atât de mare la acest eveniment. „Mă bucur să văd atât de multă lume adunată, după un timp în care am fost nevoiți să stăm izolați. Activitățile pe care le-am pregătit, din toată inima, pentru dumneavoastră sperăm că vor fi pe măsura așteptărilor și că vă veți simți foarte bine“, a spus edilul Ștefan Galea.

Iată ce ne spune unul dintre organizatori, și anume domnul Pavel Cristea: „Am alergat în stânga și în dreapta să conving dintre primării să participe la acest eveniment. S-au înscris la Concursul gastronomic «Tocană la români» și am reușit să avem ca participanți primăriile Almaș, Buteni, Dieci și Gurahonț. Avem de asemenea un degustător care îi va clasifica în funcție de gustul tocanei și baremul de pregătire până la consum. S-a adunat multă lume, nu ne-am fi gândit că va fi o prezență atât de mare, dar după nenorocirea asta de pandemie era într-un fel de așteptat“. Domnul viceprimar Bogdan Florin completează: „Numai așa, prin activități culturale, de păstrare a obiceiurilor, a tradițiilor, de dezvoltare a gastronomiei locale ne mai putem menține ca popor și nație. Priviți, cât sunt de frumos îmbrăcați copiii și părinții, în straie naționale“.

Așadar, să urmărim programul artistic

Prezentatoarea Cosmina Brădean a prezentat tot programul artistic al evenimentului. În deschidere, câteva jocuri de pe Valea Crișului Alb cu taraful din Dieci, condus de George Omota, după care a urcat pe scenă renumitul cântăreț de pe Criș, Alexandru Pop Zărăndean. Din zona năsăudeană a venit Viorel Rus, din zona arădeană a participat Ansamblul de dansuri Vatra arădeană, Grupul vocal „Podgorenii“ din Șiria. Prezenți pe scenă au fost și tinerii soliști Maria Farcaș din Buteni, Ștefan Galea jr. din Dieci, Ionel Borlea, Oana Rus – Luncoiu de Jos, Monica Banciu din Brad.

O prezență cu totul aparte a reprezentat-o tânărul Vlad Lință – o voce superbă din Vața de Jos, un tânăr cu o ținută și un costum popular din zonă, elev la Liceul Militar din Alba Iulia. Artistul ne-a spus, după terminarea programului, că va urma Academia Militară de la București. Îi urăm succes tânărului, dar la ce talent are în muzică sperăm să nu renunțe la scenă și să ne mai bucure cu vocea sa atât de specială.

Programul s-a încheiat cu „Străjerii Cociubei“. Așadar, orice început este promițător. De multe ori, nici nu te aștepți ce surpriză te așteaptă, într-un fel sau altul.

Noi avem mare încredere în actualul primar pe care îl are comuna Dieci“, chiar precizau la o masă niște cetățeni de-ai locului. Ei argumentau prin faptul că este un om de cuvânt, dacă mergi la primărie după o hârtie ți-o eliberează imediat. Da, așa este. Sunt multe de făcut la o primărie. Numai să vrei să faci. Și acum am înțeles că este un colectiv unit și bun la Dieci.

Așadar, „Străjerii Cociubei“ și-au făcut treaba și în anul acesta. Programul artistic a fost excepțional, iar programul de activitate sportivă de Oină a fost pe măsură. Autoritățile care trebuie să asigure paza și liniștea au fost și ele la datorie, prin reprezentanții Jandarmeriei și ai Poliției. Așadar, totul a fost în ordine la Revetiș.

Au fost acordate și premii, dar am zis că toți au fost buni, mai ales că au venit din depărtare și trebuie să fie încurajați. Nu să dăm premii la primii trei, iar la alți 15 să nu le dăm nimic. Nu prea e bine, mai ales că la „Tocana românească“ au participat patru primării și s-au acordat trei premii. Toți au fost buni. Vă dau un exemplu: Almaș, locul I, Gurahonț, locul II, Dieci, locul III și Buteni îl lăsăm pe dinafară? În concluzie, toți au fost buni și au avut o tocană de te lingeai pe degete.

 

Voicu Sida

 

Recomandările redacției