maceaCea de-a XVI-a ediţie a Festivalului internaţional de satiră şi umor sătesc „Gura satului” de la Macea va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, în prezenţa caricaturistului Ştefan Popa Popa`s şi a actorului Dorel Vişan.
Ca şi la ediţiile anteriaore, în cadrul festivalului va avea loc vernisajul Salonului naţional de caricatură dar şi concerte de muzică populară.
Organizatorii festivalului au anun­ţat, luni, într-o conferinţă de presă, că sunt aşteptaţi la Macea peste 150 de membri ai unor grupuri de satiră şi umor din Torac (Serbia), Ungaria, Arad, Bistriţa-Năsăud, Timiş, Bihor, Sălaj, Dâmboviţa, Prahova, Mehedinţi, Iaşi, Constanţa, Bucureşti, Braşov, Sibiu, Vaslui.
Deschiderea festivalului va avea loc vineri, 9 august, la ora 17.00, pe platoul din faţa Căminului Cultural Macea, după care, de la ora 17.30, este programat vernisajul „Salonului de caricatură”. De la ora 18.00, se va desfăşura prima parte a concursului de interpretare, atât pentru concurenţii individual cât şi pentru grupuri.
Prima zi a festivalului se va încheia cu un spectacol de cântece şi dansuri populare cu formaţia Căminului Cultural din Macea. Spectacolul va începe la ora 21.00 şi va avea loc pe platoul din faţa Căminului Cultural.
A doua zi a festivatului va începe la ora 11.00 cu festivitatea de premiere a „Salonului de caricatură”. În aceeaşi zi, de la ora 18.00, este programată a doua parte a concursului de interpretare. Şi în a doua zi, organizatorii au pregătit un spectacol folcloric cu formaţia Lucian Drăgan şi invitaţii săi, care va începe la ora 21.00.
Duminică, 11 august, în ultima zi a festivalului, de la ora 18.00, va avea loc premierea concursului de interpretare şi creaţie, urmată de spectacolul de gală cu formaţia Gabi Bârsăuan şi invitaţii săi.
Primarul comunei Macea, Ioan Mercea, a anunţat că şi în acest an, va urca pe scenă în afara concursurilor pentru a cânta la frunză şi a spune poante. În avampremiera festivalului acesta a intrepretat, la frunză, cântecul „Puşca şi cureaua lată”, în conferinţa de presă susţinută la Consiliul Judeţean Arad.
La rândul său, Adrian Ţolea, vicepre­şedintele Consiliului Judeţean Arad, a precizat că instituţia pe care o repre­zintă a susţinut, susţine şi va continua să susţină din punct de vedere financiar această manifestare.
Festivalul internaţional de satiră şi umor sătesc „Gura satului” de la Macea a luat fiinţă în urmă cu 32 de ani după ce comuna Macea a câştigat marele premiu la Festivalul de satiră şi umor de la Vaslui cu piesa „Don Quijote de la… Macea”. Membrii juriului festivalului de la Vaslui au hotărât ca, bianual, un festival de satiră şi umor să se desfăşoare în comuna arădeană Macea.
Organizatorii ediţiei din acest an sunt Consiliul Local Macea, Primăria Comunei Macea, Căminul Cultural Macea, Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, Asociaţia Cari­caturiştilor Profesionişti din România, Fundaţia Popa’s Timişoara.

Recomandările redacției