fitca Untitled-1Cea de-a XX-a ediţie a Festiva­lul Internaţional de Teatru (FITCA) începe vineri. Ediţia din acest an a fost promovată într-un mod cu totul inedit: 50 de muzicieni au fost protagoniştii unui spectaculos flashmob muzical printre clienţii unui mall din Arad. Vizibil surprinşi, oamenii au filmat cu telefoanele mobile şi au aplaudat frenetic la final.
Primul şoc a fost apariţia „de nicăieri” a unui bărbat îmbrăcat obişnuit, dar cântând la vioară. Cum nimic din atitudinea omului nu arăta c-ar încerca să-şi câştige o bucată de pâine cu scripca, şi cum interpretarea nu era nici de lăutar oarecare, nici de urechist de du­zină, lumea s-a oprit să-l filmeze. Treptat, în jurul violonistului s-a adunat o mare de oameni care ascultau sau filmau. Uimirea a ajuns la culme iar „secretul” s-a devoalat treptat, pe măsură ce din masa de asistenţi ocazionali se desprindeau alţi instrumentişti şi vocalişti. A făcut senzaţie „intrarea în scenă” a unui bărbat care plimba un „bebycar” de parcă ar fi fost un tătic ieşit la cumpărături sau la promenadă, şi care a scos „copilul”, adică o trom­peta, şi s-a alăturat trupei de muzicieni în aplauzele entuziaste ale celor prezenţi.
Ideea promovării evenimentului teatral arădean printr-un flashmob aparţine organizatorilor, care au intenţionat transmiterea unui mesaj cu ţintă precisă:  spectacolele să fie cât mai aproape de public.
Imnul FITCA 2014, „Because I Want”, este opera compozitorului Cari Tibor, premiat în 2013 cu premiul special al UNITER pentru mu­zică de teatru, tot el semnând şi orchestraţia. La realizarea imnului au contribuit muzicieni din orchestra Filarmonicii de Stat Arad, din ansamblul Percutissimo şi din corul „Emil Monţia”.
Festivalul Internaţional de Tea­tru Clasic de la Arad va începe peste două zile, adică vineri. Onoarea de a deschidere îi revine la această a XX-a ediţie gazdelor, adică Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad, cu piesa de teatru Revizorul a lui N.V. Gogol, în regia lui Laurian Oniga.
 Cristian Cotuna

Recomandările redacției