Ediţia a XXII-a a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic Arad (FITCA), s-a încheiat duminică, 20 noiembrie, după nouă zile în care oraşul a fost gazda spectaculosului fenomen teatral.
În puţine cuvinte, imaginea Festivalului ar putea fi surprinsă astfel: zece spectacole de teatru, două concerte-eveniment, un atelier despre explorarea universului creaţiei actoriceşti, o expoziţie a afişului de teatru, „invazia” în stil commedia dell’arte, interpretări la pian ale unor partituri clasice, mini-concerte susţinute înaintea spectacolelor şi un concert-surpriză: „Jazzy Evening”.
In extenso, au fost zece spectacole de teatru remarcabile, care au smuls ropote de aplauze contunuate minute-n șir (Îmblânzirea scorpiei, Solo Goya, Cafeneaua, Svejk, Romeo şi Julieta, Hamlet, Domnul Jurdan, A douăsprezecea noapte, Omul cel bun din SeciuanI și Metoda Grönholm, puse în scenă de regizori remarcabili și interpretate de artiști remarcabili ai unor teatre  remarcabile: Gelu Colceag cu Teatrul de Comedie Bucureşti, Miklós Bács, Irina Wintze și Camelia Curuţiu-Zoicaş cu studenții Facultății de Teatru şi Televiziune a Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Silviu Purcărete  cu Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Alexandru Dabija  cu Teatrul Odeon din Bucureşti, Tudor Lucanu  cu Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, Ada Lupu Hausvater cu Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, Victor Ioan Frunză cu Teatrul „Regina Maria” din Oradea și cu Teatrul Metropolis din Bucureşti, Andrei Şerban cu Teatrul Bulandra din Bucureşti şi Ádám Horgas cu Teatrul Naţional din Pécs, Ungaria.
Muzică adevărată
FITCA a adus pe scenă și muzica adevărată: au cântat Nicu Alifantis (un adevărat concert regal: Madame mon amour), Cári Tibor (cu The tango orchestra show), Corina Rediş şi Silviu Cîmpan („Jazzy Evening”) şi elevi ai Liceului de Artă „Sabin Drăgoi”.
Nici tinerii studioși nu s-au lăsat mai prejos, profesori și studenți ai  Facultăţii de Design a Universității Aurel Vlaicu realizând o expoziție de afișe pentru fiecare spectacol în parte – fără ca cineva să fi văzut vreun spectacol!
O apariție insolită însă tonică, deconectantă, au avut  studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, ei „invadând” pur și simplu supermagazinul Atrium Mall și gara CFR cu un impresionant „torent” de commedia dell’arte.
Se poate spune fără riscul de-a greși că selecţia realizată de Maria Zărnescu, profesionistă adevărată a criticii de teatru, a fost un semnal clar și răspicat împotriva îngrădirilor şi catalogărilor regizorale și contra  tipologiilor de spectacol.
Festivalul a propus publicului o modalitate de percepţie firească: spectacolele de teatru clasice sau contemporane, comode sau nu (ca subiect şi ca abordare); altfel spus, teatrul a devenit reflexia vremurilor în care trăim, fiindcă noi suntem spectacolul de teatru în feluritele lui chipuri.
FITCA 2016 s-a încheiat. În urmă rămân amintirile cu întâmplări frumoase, cu spectacole care-au bucurat simţurile și, bineînțeles, cu dorința de-a ne revedea anul viitor.

Recomandările redacției